Luni, 3 iunie 2024, când, după calendarul iulian, sunt prăznuiți Sfinții Împărați Constantin și Elena, din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia Ortodoxă Ucraineană Remeți, județul Maramureș, care aparține de Vicariatul Ortodox Ucrainean al Patriarhiei Române. Cu acest prilej, Mitropolitul Andrei a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la biserica parohială și a sfințit capela mortuară din localitate.
În fața bisericii parohiale cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost întâmpinat, conform tradiției, cu pâine, sare și flori, de un grup de copii și tineri îmbrăcați în straie tradiționale, alături de soborul de clerici și oficialitățile locale.
De la ora 9:30, Mitropolitul Andrei a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la biserica parohială. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici români și ucrainieni, în prezența oficialităților locale și județene, a fiilor satului și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei.
Din soborul slujitor au făcut parte: vicarul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România – preotul Nicolae Lauruc, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Clujului – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Protopopiatului Ortodox Ucrainean Sighetu Marmației – preotul Petru Rahovan, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, directorul administrativ al Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighet – preotul Dan Ioan Sidău, preotul paroh Marius-Vladimir Clem și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, pornind de la versetul scripturistic „Iubiţilor, punând toată râvna să vă scriu despre mântuirea cea de obşte, simţit-am nevoie să vă scriu şi să vă îndemn ca să luptaţi pentru credinţa dată sfinţilor, odată pentru totdeauna” (Iuda 1, 3), Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia i-a îndemnat pe credincioși să păstreze credința cea dreaptă, asemenea Sfântului Împărat Constantin, și să iubească Biserica, precum a iubit-o Sfânta Împărăteasă Elena, cea care a descoperit Sfânta Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos. De asemenea, ierarhul a evidențiat cele trei mari virtuți ale Sfântului Împăratul Constantin: înţelepciunea lui Solomon, blândeţea lui David şi dreapta credinţă a Apostolilor.
Răspunsurile liturgice au fost date grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului și de corul Parohiei Ortodoxe Ucrainiene Remeți împreună cu cântăreții bisericești ucrainieni prezenți, atât în limba română, cât și în limba ucraineană.
La finalul slujbei, preotul paroh Marius-Vladimir Clem a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor implicați în viața și activitățile parohiei, precum și tuturor celor prezenți la sărbătoarea satului. În semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Sfinții Împărați Constantin și Elena, prăznuiți astăzi, pe stil vechi, în Biserica Ortodoxă. De asemenea, alocuțiuni au rostit vicarul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România – preotul Nicolae Lauruc și protopopul Protopopiatului Ortodox Ucrainean Sighetu Marmației – preotul Petru Rahovan, care au mulțumit Înalpreasfințitului Părinte Andrei pentru prezență și pentru dragostea pe care o poartă pentru comunitatea ucraineană ortodoxă.
Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Andrei i-a oferit parohului Marius-Vladimir Clem Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru clerici. Primarul comunei Remeți – Ivan Claudiu Brinzanic, viceprimarul Adalbert Roman, prof. Vasile Pasenciuc și domnul Petru Șofineți au primit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus (Sfântul Ștefan cel Mare) pentru mireni. Comitetul parohial a primit „Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului”, iar mai mulți binefăcători au primit Diploma Omagială 2024 – Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, cu medalie. De asemenea, copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea părintelui Mitropolit Andrei.
După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit noua capela mortuară și a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la casa parohială. Ambele edificii sunt aflate în proximitatea bisericii parohiale.
Scurt istoric
Comuna Remeți, județul Maramreș, este atestată documentar din anul 1363. Localitatea este așezată în depresiunea Maramureșului, la extremitatea nordică a acestuia, pe malul drept al râului Tisa.
Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din Remeți a fost construită între anii 1984-1986, fiind sfințită de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Iustinian Chira, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului ,Feleacului și Clujului. Biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica tempera grasă, între anii 2001-2002, de către o echipă de pictori din Ucraina, regiunea Zakarpatia. Pictura și lucrările de renovare efectuate au fost sfințite de Preasfințitul Părinte Iustin al Maramureșului și Sătmarului.
În localitate există și o biserică veche, de piatră, construită în stil gotic, cu hramul „Buna Vestire”, numită „Biserica Ucraineană a fostei mănăstiri a Paulinelor”, care datează din secolul al XV-lea.
Parohia Ortodoxă Ucraineană Remeți, județul Maramureș, face parte din Vicariatul Ortodox Ucrainean Sighetu Marmației al Patriarhiei Române și este păstorită, din anul 2018, de preotul Marius-Vladimir Clem.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Vicariatul Ortodox Ucrainean / Facebook și Toni Poloca