Olimpiada Națională de Limba și Literatura Rromani va fi găzduită într-una dintre clădirile moderne, cu spațiu generos, din cadrul instituțiilor de învățământ teologic ortodox din Cluj-Napoca.
Miercuri, 8 martie, la Reședința Mitropolitană din Cluj-Napoca, organizatorii au pus la punct ultimele detalii împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului. La întâlnirea cu ierarhul au participat domnul Crăciun Ioan Lăcătuș, președintele Asociației Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sf. Moise Arapul”, Liliana Chiriac, inspector școlar rrom în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, și Dragoș Roșianu, președintele Organizației de Tineret a Partidei Rromilor Pro-Europa Cluj.
„Mitropolitul Clujului sprijină personal misiunea cu comunitățile de rromi din Mitropolia Clujului de la venirea la Cluj, în primăvara anului 2011, prin înființarea de parohii misionare în comunități de rromi, hirotonirea de preoți de etnie rromă, colecte pentru construirea de centre sociale destinate categoriilor de rromi vulnerabili, oferirea de rechizite și alimente pentru comunități de rromi sărace din Arhiepiscopie, oficierea gratuită a Tainei Botezului pentru copii și tineri rromi din comunități sărace, sprijin financiar pentru înmormântări în familiile de rromi aflate în sărăcie extremă, lobby pentru introducerea studiului limbii rromani la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca din anul 2016 și susținerea financiară a unor cheltuieli administrative de organizare a cursului universitar, oficierea de parastase pentru rromii deportați și pentru cei din perioada robiei, iar, din anul 2017, cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor, oficierea Liturghiei Arhierești cu răspunsuri bilingve română-rromani”, au transmis organizatorii olimpiadei.
Olimpiada Națională de Limba și Literatura Rromani va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 6-8 aprilie 2023, conform Basilica.ro.
Comunitățile rrome, în atenția Arhiepiscopiei Clujului
În cadrul Eparhiei Clujului funcționează două parohii misionare pentru rromi: Parohia misionară de la Turda, înființată în ianuarie 2019, păstorită de părintele Marin Trandafir Roz, precum și Parohia misionară „Sfântul Moise Arapul” – Pata Rât, înființată în anul 2015, păstorită de preotul Gelu Petru Săvărășan, care desfășoară o activitate social-misionară bogată, ridicând în scurt timp două bisericuțe pentru cele patru comunități de rromi din zonă.
Aceste comunități beneficiază de o serie de activităţi catehetice, educative și culturale coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” și a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – filiala Cluj-Napoca (ASCOR Cluj-Napoca).
Asociația „Sfântul Moise Arapul” a fost înființată în anul 2013, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Aceasta desfășoară proiecte pentru sprijinul comunităților de rromi de pe tot cuprinsul eparhiei, în special în vederea educării și a incluziunii sociale.
De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin sectorul misionar-social, acordă periodic ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) comunităţilor de rromi de la Pata Rât, Turda și altor comunități din cele două județe ale eparhiei: Cluj și Bistrița-Năsăud.
În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 56 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Astfel, anul trecut, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, în scop filantropic a fost cheltuită suma totală de 24.782.563 lei, de care au beneficiat 17.523 de persoane, printre care un număr însemnat de persoane de etnie rromă.
Citește și
- Ziua internațională a rromilor | Arhiepiscopia Clujului oferă o atenție aparte comunităților rrome
- Mitropolitul Clujului despre rromi: „Sunt frații noștri creștini. Vrem să-i vedem că prosperă spiritual și material.”
- Cadouri pentru 1400 de copii de etnie rromă din Pata Rât și Turda, prin intermediul Campaniei „Camionul de Crăciun”
- Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit 600 de pachete de Crăciun pentru cei nevoiași
- 275 de ghiozdane cu rechizite pentru copiii rromi de la Pata Rât, dăruite de Mitropolitul Andrei
- Ziua internațională a rromilor, sărbătorită la Turda, în prezența Mitropolitului Andrei
- O nouă biserică pentru cumunitatea de rromi de la Pata Rât, binecuvântată de Mitropolitul Andrei
- În Săptămâna Patimilor, Mitropolitul Andrei a dăruit familiilor nevoiașe peste 300 de pachete cu alimente
- Bucurie pentru 900 de copii rromi din Pata Rât. Camionul de Crăciun a ajuns pentru al 8-lea an consecutiv la ei
- Cadouri pentru 1000 de copii de etnie rromă din Pata Rât, prin intermediul Campaniei „Camionul de Crăciun”
- 600 de pachete de Crăciun pentru cei nevoiași, oferite de Părintele Mitropolit Andrei
- 400 de ghiozdane cu rechizite pentru copiii rromi din Parohia Turda-Fabrici
- O masă caldă pentru 700 de copii rromi din Pata Rât și Turda, oferită în Ajunul Crăciunului
- 1500 de pachete de Crăciun, oferite persoanelor nevoiașe aflate în evidența Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Clujului