La Mănăstirea clujeană Nicula, în jurul orei 21:30, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserica nouă, în procesiune, și așezată pe altarul de vară al așezământului monahal, unde a fost străjuită de tineri îmbrăcați în straie populare. În acest timp, au cântat pricesne în cinstea Maicii Domnului tinerele interprete din județul Bistrița-Năsăud, surorile Maria și Andreea Pavelean.
Apoi, de la ora 22:00, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpresfințitul Părinte Andrei, alături de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, și de Preasfințitul Părinte Macarie de Glavinitsa, Episcop-vicar al Mitropoliei de Ruse, Bulgaria, în sobor de preoți și diaconi, a oficiat Prohodul Maicii Domnului. Au cântat cele trei stări ale slujbei, alternativ, soborul de preoți și diaconi, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, și corul de maici al Mănăstirii bistrițene „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, alături de zecile de mii de credincioși cu lumânări în mâini, așezați pe dealurile de lângă mănăstire.
PS Macarie: „Maica Domnului – predica și icoana Bisericii”
După acest moment, Preasfințitul Părinte Macarie de Glavinitsa, Episcop-vicar al Mitropoliei de Ruse, Bulgaria, a rostit un cuvânt de învățătură, în care le-a spus credincioșilor prezenți la mănăstire că „Maica Domnului este predica și icoana Bisericii. Ea a purtat în brațele sale pe Mântuitorul și l-a dat lumii de atunci, ceea ce face ca până azi Sfânta Biserică să-L poarte pe Hristos și să –L împartă credincioșilor. Azi, aproape toată biserica s-a făcut parte din această taină. În spatele Scripturii, în spatele Buneivestiri, este Hristos purtat de Maica Sa”.
Episcopul Macarie a precizat că a mai vizitat Mănăstirea Nicula în urmă cu 20 de ani, când era student. „Îmi amintesc biserica din spatele nostru, cu catapeteasma foarte frumoasă, ca un soare, și în centru agățată icoana Maicii Domnului, care este în spatele meu acum. Au coborât-o părinții să ne închinăm. După slujbă eu am rămas mult la icoană, pentru că am fost și sunt precum fiecare dintre dumneavoastră, cu probleme și cu greutăți. Rămânem în fața Maicii Domnului ca să o rugăm să ne ajute”, a adăugat Preasfinția Sa.
Îi mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru ocazia de a mă afla în fața chipului de neuitat al Maicii Domnului de la Nicula și să vă rog să mă aveți în rugăciuni”, a spus la final Episcopul-vicar al Mitropoliei de Ruse.
Apoi, în sunet de clopot și toacă, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost purtată în procesiune în jurul bisericii noi, timp în care au fost cântate pricesne închinate Maicii Domnului. Alături de credincioși a cântat părintele Ioan Roman. După înconjurul bisericii, icoana a fost așezată din nou la demisolul bisericii noi, unde au putut să i se închine pelerinii veniți la hram.
Un scurt cuvânt de învățătură a fost adresat pelerinilor și de arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
„Lumea în care noi trăim acum, sângerează”, a spus el, subliniind că „Maica Domnului este îndurerată, iar Domnul Hristos este în stare de jertfă. Dar ținta noastră este ziua neînserată și neînsângerată a împărăției lui Dumnezeu. Domnul Hristos se jertfește perpetuu pentru noi. Vremurile sunt sângerânde și din cauza războiului pe care-l trăim. Dumnezeu nu se grăbește, dar nu va întârzia să ne ajute atunci când avem mai mare nevoie de El! Maica Domnului ne dă nădejea. Este zorii zilei celei neînsângerate”.
„Să ne ajute Dumnezeu ca prin această jertfă pe care am făcut-o venind aici, la mănăstire, să facă în așa fel încât să curgă mai puțin sânge în lume și, dacă se poate, deloc!”, le-a spus exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului pelerinilor veniți la hramul Mănăstirii Nicula.
Apoi a fost săvârșită slujba Utreniei, iar la final au fost citite Molitfele Sfântului Vasile cel Mare.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Grigore Sâmboan / Radio Renașterea
Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului