Luni, 10 septembrie, se redeschid porțile școlilor. Ne gândim cu optimism și nădejde la copiii noștri și cu nostalgie la vremurile când eram în postura lor. Octavian Goga în poezia „Casa noastră” își aduce cu drag aminte de începutul școlii în alte vremuri: „Și par’c’aud pocnet de bici / Și glas stăruitor de slugă, / – O văd pe mama’n colțul șurii / Așează’ncet merindea’n glugă… / Înduioșată mă sărută / Pe părul meu bălan, pe gură: «Zi Tatăl nostru seara dragă / Și să te porți la’nvățătură»”.
Acum vremurile-s altele, felul de a fi al copiilor e altul, dar sufletul lor și al părinților este același. De aceea, ne îngăduim ca părinților și dascălilor să le reamintim un cuvânt al Înțeleptului Solomon, valabil pentru totdeauna, luat din Sfânta Scriptură: „Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă și chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea” (Pilde 22, 6).
A neglija educarea copiilor și tinerilor noștri e tot una cu a-i face handicapați. Marele pedagog Jan Amos Comenius, în celebra-i lucrare „Didactica Magna”, se întreabă retoric: „Ce sunt cei bogați fără înțelepciune, decât niște porci îngrășați cu tărâțe? Și ce sunt cei săraci fără înțelegerea lucrurilor, decât niște măgăruși condamnați să ducă poveri? Ce este cel frumos care n-a învățat nimic, decât un papagal împodobit cu pene?” (Jan Amos Comenius, „Didactica Magna”, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1970, p. 34).
Nu-i ușor a face educație în lumea noastră când ne fac concurență prin media, care nu-i totdeauna constructivă, mulțime de site-uri îndoielnice din punct de vedere moral. În general noi toți suntem creștini, dar adesea secularizați. Suntem dezorientați cu privire la mijloacele pe care trebuie să le folosim spre a curma răul.
Totuși dumneavoastră, părinții copiilor, dascălii din școli și noi preoții, împreună putem face câte ceva. Întâi de toate să-I redăm lui Dumnezeu locul ce I se cuvine în viața noastră și a copiilor noștri. Să pornim o cruciadă a bunului simț și a unei culturi morale împotriva răutăților care ating sufletele tinerilor.
În calitate de arhipăstor sufletesc, îmi îngădui să vă dau și două sfaturi utile. Întâi de toate să nu neglijăm rugăciunea și prezența la biserică. În vechea noastră tradiție școlărească, Părintele Dumitru Călugăru, redă aceste versuri: „Totdeauna lucrul tău / Să-l începi cu Dumnezeu. / Unde-i El cu darul Său, / Nici un lucru nu e greu” (Dumitru Călugăr, „Hristos în școală”, p. 3).
Este foarte important ca elevul sau studentul să aibă preocupări spirituale. „Căci este cu neputință ca omul să ia o hotărâtă atitudine morală fără să fie în stare să facă deosebire între bine și rău, fără să aibă măcar o aproximativă noțiune despre virtute și păcat și fără să cunoască originea și destinația sufletului omenesc” (Dumitru Călugăr, „Hristos în școală”, p. 3).
Are mare dificultate copilul de a deprinde rugăciunea de dimineața și de seara și de a participa duminica la Liturghie dacă părinții lui nu fac acest lucru. S-au mai văzut și cazuri de excepție, când copiii îi duc pe părinții lor la biserică.
Al doilea sfat util, pe care-l dau, de data aceasta elevilor și studenților, este acela de a avea o disciplină personală a muncii, la care să țină cu dinții. E nevoie mai întâi de o disciplină interioară, în afară de cea exterioară a școlii, în care trebuie să vă încadrați. Fără îndoială că disciplina presupune o oarecare restrângere a libertăților facile, presupune un sacrificiu. Adică, nu-ți poți permite să vezi în fiecare zi un film, să hoinărești fără program, să-ți pierzi ore în șir pe calculator sau butonând pe telefon.
Cuviosul Paisie Aghioritul, un sfânt al vremurilor noastre, face o radiografie a societății contemporane: „Acum toți, mici și mari, caută lucrul ușor. Oamenii duhovnicești caută să se sfințească cu mai puțină osteneală. Mirenii cum să scoată cât mai mulți bani fără să lucreze. Iar tinerii cum să treacă examenele fără să învețe” (Cuviosul Paisie Aghioritul, „Cu durere și cu dragoste pentru omul contemporan”, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 248).
Râvna pentru învățătură și pentru o viață frumoasă, Îl rugăm pe Dumnezeu să le-o dea tinerilor în noul an școlar, iar dascălilor și părinților le punem la suflet cuvintele Mântuitorului: „Cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor” (Matei 5, 19).
†ANDREI
Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului
şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului