La sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, miercuri, 9 martie 2022, când este comemorată și Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la hramul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, situată pe Dealul Cărămidăriei, lângă cimitirul anonim – cu gropi comune – al deținuților politici din perioada comunistă.
Cu acest prilej, începând cu ora 9:30, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Gherla, preotul Paul Iulian Isip, protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. Vasile Stanciu, starețul Mănăstirii Memorialul Gherla, protosinghelul Grigorie Benea, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, precum și alți preoți invitați.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Ion Chindriș. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Muncel, din Protopopiatul Dej.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Keramos” al Memorialului Gherla. La chinonic, Corul de copii „Memorialul Gherla” a interpretat pricesne și cântece religioase.
La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Fără jertfă nu-i cunună”, în cadrul căruia a evidențiat jertfa și curajul mărturisirii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, precum și al celor din închisorile comuniste.
Apoi, în cimitirul deținuților politici de pe Dealul Cărămidăriei, Mitropolitul Clujului a săvârșit slujba Parastasului pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești.
La final slujbei de pomenire, domnul Grigore Pepene, fost deținut politic, în vârstă de 97 de ani, a vorbit despre importanța și semnificația istorică a zilei.
La evenimentul comemorativ a fost prezentă garda de onoare a Grupării de Jandarmi Mobilă din Cluj-Napoca, în semn de recunoștință și cinstire a memoriei victimelor regimului comunist, precum și a ofițerilor și subofițerilor, din Jandarmeria Regală Română, care au fost torturați sau au murit în temnițele comuniste, o parte din ei fiind îngropați la Gherla.
Zilele Memorialului Gherla, 9-12 martie 2022
Memoria martirilor din închisorile comuniste este cinstită și anul acesta printr-o serie de evenimente religioase și culturale organizate în cadrul Zilelor Memorialului Gherla.
În suita de manifestări se încadrează și lansarea unei cărticele și a unui CD, realizate cu sprijinul Radio Renașterea, și care cuprind Paraclisul Sfinților 40 de Mucenici, cântat de Grupul psaltic „Keramos” al Memorialului Gherla.
De asemenea, joi și vineri, 11-12 martie, vor avea loc mai multe slujbe de pomenire la locurile de jertfă ale martirilor persecutați la Sighet și Fântâna Albă. Totodată, vor fi organizate vizite la punctele vamale pentru a le oferi refugiaților „o vorbă de mângâiere și un pachețel cu turtă de mucenici făcuți în obștea Gherlei, după rânduială”, conform protos. Grigorie Benea, starețul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici”.
Evenimentele dedicate Zilelor Memorialului Gherla se vor încheia sâmbătă, 12 martie, cu lansarea CD-ului și a cărții cu Paraclisul Sfinților 40 de Mucenici din Iezerul Sevastiei. Lansarea va avea loc de la ora 15.30, pe postul de Radio Renașterea, iar de la ora 18.00, la Mănăstirea Memorial, unde Grupul psaltic „Keramos” va susține un moment artistic religios.
Programul integral poate fi consultat AICI
Mănăstire închinată martirilor din perioada comunistă
Mănăstirea a fost înfiinţată în data de 1 octombrie 2017, până în prezent fiind amenajată o sală ce cuprinde un paraclis, un muzeu, câteva camere și o trapeză. Potrivit starețului așezământului monahal, protos. Grigorie Benea, urmează să se efectueze săpături pentru a degreva locul din punct de vedere arheologic, după care se va începe construcția propriu-zisă a așezământului monahal.
Pentru că anul 2017 a fost dedicat mărturisitorilor și apărătorilor Ortodoxiei din închisorile comuniste, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a inițiat la Gherla, unul din epicentrele suferinței din gulagul comunist românesc, construirea unui memorial pe Dealul Cărămidăriei, unde se află un cimitir anonim, cu gropi comune, în care au fost aruncați deținuții morți în penitenciarul din Gherla, în perioada comunistă. Printre cei închiși la Gherla se numără: psihologul Nicolae Mărgineanu, scriitorul Paul Goma, părintele Nicolae Steinhardt, părintele Gheorghe Calciu, poetul Vasile Voiculescu și alții.
Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști, în Ziua Sfinților 40 de Mucenici, a fost fixată de Parlamentul României în 2011, prin legea 247/05.12.2011.
Apel pentru sprijinirea lucrărilor la Memorialul de la Gherla
Pe harta Gulagului românesc, Gherla a fost unul din locurile în care s-a suferit cel mai mult și cel mai intens. Mii de oameni, unii dintre ei personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori, fapt ce a lăsat până azi o rană deschisă în inima orașului. Din păcate, tot acest tezaur inestimabil de suferință este practic nevalorificat și lăsat pradă uitării. Pentru a umple acest gol, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a avut inițiativa construirii unui memorial în cinstea celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică. În acest sens a fost constituită Asociația Memorialul Gherla și s-a înființat totodată Mănăstirea «Sfinții 40 de Mucenici», care să cuprindă Ansamblul Memorial. Construită pe Dealul Cărămidăriei din Gherla – cimitir anonim cu gropi comune, unde au fost aruncați cei ce au murit în penitenciar –, Mănăstirea Memorial va cuprinde o capelă pentru comemorarea liturgică a victimelor comunismului, un spațiu expozițional dedicat celor ce au suferit în penitenciar, cât și o bibliotecă tematică și o sală de conferințe. Pentru a duce la bun sfârșit acest proiect de recuperare a memoriei trecutului nostru recent și de cinstire a victimelor regimului ateu totalitar, avem nevoie de sprijinul tău! Fii ctitor al memoriei celor ce s-au jertfit pentru credința în Hristos și pentru demnitatea neamului românesc! Fii ctitor al Memorialului Gherla!, se arată pe site-ul oficial al Mănăstirii.
Puteți contribui la: Asociația Memorialul Gherla, Cont RON: RO34RNCB0108155220740001, Mănăstirea Sfinții 40 de mucenici – Memorialul Gherla, Cont RON: RO34RNCB0108156262520001, Strada Cărămizii nr. 2, 405300, Gherla.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului