În Duminica a 17-a după Rusalii (a Cananeencei), 6 februarie 2022, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, la finalul slujbei, au fost comemorați Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Din soborul slujitor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, eclesiarhul Catedralei, arhim. Simeon Pintea, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană și pr. prof. univ. dr. Valer Bel.
După citirea pericopei evanghelice, pornind de la pilda femeii cananeence, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a vorbit credincioșilor prezenți despre „grija față de sănătatea sufletească și trupească a tinerilor”.
„Grija față de sufletul tinerilor este tot atât de mare ca grija față de sănătatea lor trupească. Sfântul Grigorie de Nazianz spune un cuvânt pe care nu trebuie să-l uităm: arta artelor și știința științelor este să-l formezi pe om, cea mai instabilă, dar şi cea mai prețioasă fiinţă dintre creaturile lui Dumnezeu. Grija față de sufletul tinerilor, față de formarea, mlădierea și educarea lor, ne arde atunci când sunt bolnavi, și cum a făcut femeia din Evanghelia de astăzi, facem și noi, ne arde sufletul atunci când sunt bolnavi, dar tot așa de mult trebuie să ne ardă și formarea lor sufletească, pentru că Înțeleptul Solomon, în Cartea Pildelor, capitolul 22, versetul 6, zice «Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă și chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea»”.
Totodată, ierarhul a afirmat că trei instituții trebuie să conlucreze pentru a-i educa și forma pe tineri: Familia, Biserica și Școala.
„Trei instituții sunt datoare – Familia, Biserica și Școala – să-i formeze frumos și sănătos, atât sufletește, cât și trupește. Însă nu știu dacă ne facem datoria suficient, pentru că, privind în jurul nostru, vedem de multe ori cum și eșecul este prezent. (…) Trebuie să avem grijă de tinerii noștri și așa cum ne ocupăm de sănătatea lor trupească, așa să ne ocupăm și de sănătatea lor sufletească”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Mihail Lostun, pe seama Parohiei Vermeș, din Protopopiatul Beclean.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.
La finalul Liturghiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a felicitat pe părintele prof. univ. dr. Valer Bel, cadru universitar al instituției de învățământ teologic clujean, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață.
Slujba Parastasului
Apoi, Mitropolitul Clujului a săvârșit slujba Parastasului pentru Episcopul Nicolae Ivan, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit joi, 3 februarie, 86 de ani, și pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit luni, 31 ianuarie, 11 ani. De asemenea, ÎPS Andrei a oficiat o slujbă de pomenire și la mormintele celor doi ierarhi, din cripta de la demisolul Catedralei Mitropolitane.
Scurtă biografie
Episcopul Nicolae Ivan (17 mai 1855 – 3 februarie 1936) este reîntemeietorul Eparhiei Clujului, care a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor, lăsând posterităţii actuala Catedrala Mitropolitană, Reşedinţa Eparhială, prima Academie Teologică, revista „Renaşterea”, dar, în primul rând, acesta a dus la împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.
Mitropolitul Bartolomeu Anania (18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011), tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui. Biografia detaliată a Episcopului Nicolae poate fi consultată AICI, iar a Mitropolitului Bartolomeu AICI
În prezent, în fața Catedralei din Piața Avram Iancu se găsesc statuile celor doi ierarhi. Acestea au fost inaugurate și sfințite în anul 2018, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Astfel, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului a marcat simbolic Centenarul Marii Uniri, prin cultivarea memoriei unor mari oameni ai Bisericii, dar și prin marcarea unor locuri și evenimente simbolice, care ilustrează parcursul celor 100 de ani de la reîntregirea țării.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului