În Duminica a 31-a după Rusalii (a vindecării orbului din Ierihon), 1 decembrie 2024, zi în care este sărbătorită Ziua Națională a României, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca. Cu acest prilej, la finalul Liturghiei, ierarhul a oficiat un Te Deum și s-a rugat pentru eroii neamului românesc.
De la ora 9:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial, slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, în care a fost ilustrată minunea vindecării orbului din Ierihon, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Orbirea sufletească”, spunând că ea este consecința a trei mari patimi: iubirea de plăcere, iubirea de avere și iubirea de mărire. Ierarhul a mai spus că diavolul, prin patimi, ne-a orbit duhovnicește, astfel încât să nu mai înțelegem cuvântul lui Dumnezeu.
„Creștinul care dorește să redobândească lumina ochilor sufletești trebuie să cultive în viața lui trei mari virtuți: curăția, ascultarea față de Dumnezeu și neagoniseala”, a mai spus Mitropolitul Andrei.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
La Sfânta Liturghie au luat parte numeroși credincioși clujeni și oameni de cultură, iar o parte din cei prezenți au participat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.
Te Deum de Ziua Națională a României
După oficierea Sfintei Liturghii, la ora 11:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit un Te Deum, mulțumindu-I lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate peste țară și popor. Totodată, ierarhul s-a rugat pentru eroii neamului românesc, care, prin jertfa lor, au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre credința și dragostea pentru neam și țară a înaintașilor.
La acest moment de rugăciune au participat autoritățile militare și civile, oameni de cultură, clerici, teologi și istorici, precum și numeroși clujeni.
Ceremonia oficială
Evenimentele dedicate Zilei Naționale au continuat în Piața Avram Iancu, unde, de la ora 12:00, în prezența Mitropolitului Clujului, a autorităților militare și civile, a avut loc ceremonia oficială, care a constat în prezentarea onorului, salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, rostirea de alocuțiuni, parada militară și un spectacol de artificii de zi, în culorile drapelului. De asemenea, în timpul intonării imnului, un tricolor de mari dimensiuni a fost desfășurat pe fațada Cercului Militar din Cluj-Napoca.
În cadrul manifestării prilejuite de împlinirea a 106 ani de la Marea Unire, alocuțiuni au rostit prefectul județului Cluj, Irina Munteanu, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Ceremonia pentru celebrarea Zilei Naționale a României a fost organizată de Instituția Prefectului – Județul Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „Gemina”.
„Cântec pentru Avram Iancu”
De la ora 13:00, Mitropolitul Andrei a participat la evenimentul omagial „Cântec pentru Avram Iancu”, cu prilejul împlinirii, în acest an, a 200 de ani de la nașterea marelui erou. Anul 2024 a fost declarat de Parlamentul României „Anul Avram Iancu”, cu ocazia aniversării bicentenarului nașterii „Craiului Munților”.
Manifestarea a avut loc pe esplanada din fața Teatrului Național din Piața Avram Iancu, în piața care îi poartă numele aflându-se statuia liderului revoluției române de la 1848 din Transilvania, ridicată în urmă cu 31 de ani. Statuia, dezvelită în anul 1993, este opera sculptorului Ilie Berindei.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, a subliniat importanța istorică a zilei și a evocat personalitatea lui Avram Iancu, amintind apoftegma pe care ne-a lăsat-o acest erou național: „Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea fericită”.
Alocuțiuni au rostit președintele Societății „Avram Iancu” din România, Tiberiu Groza, și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România, a cuprins un spectacol de muzică patriotică, susținut de grupuri corale, grupuri de copii și tineri, precum și de interpreți de muzică populară. Întreaga manifestare a fost moderată și prezentată de Grigore Sâmboan, consultant artistic în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj) și redactor la Radio Renașterea.
Evenimente de Ziua Națională
La Cluj-Napoca, manifestările de 1 Decembrie au debutat la ora 10:30, cu ceremonialul depunerii de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul și au continuat pe tot parcursul zilei în diferite zone din oraș. După ceremonia religioasă și militară, în intervalul orar 13:00-15:00, pe Bulevardul Eroilor a avut loc o reconstituire a evenimentelor din 1918. La ora 15:00, în Piața Unirii, a avut loc un regal folcloric. La ora 19:00 a fost pornit iluminatul festiv, iar apoi în Piața Unirii a avut loc un concert de muzică ușoară.
Evenimentele festive s-au încheiat la ora 20:00, în Piața Avram Iancu, cu un spectacol unic de drone și lumini.
Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca – primul edificiu monumental, în stil românesc, construit după Marea Unire de la 1 decembrie 1918
Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal, un edificiu monumental înălțat după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, construit în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, la iniţiativa şi sub îndrumarea vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan. Catedrala a fost închinată Adormirii Maicii Domnului și a fost zidită spre amintirea zilei de 15 august 1916, când oștile române au intrat în pământul Ardealului robit de veacuri, pentru înfăptuirea unității neamului. Lucrările de construcție au început în data de 10 septembrie 1923, iar în data de 7 octombrie 1923 a fost pusă piatra de temelie a Catedralei, urmând ca după 10 ani să fie încheiat procesul de ridicare. La sfinţirea acesteia, în data de 5 noiembrie 1933, au participat Patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Principele Nicolae, Primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod, membri ai Guvernului şi mari demnitari ai Statului Român. Citește și Semnarea și prezentarea proiectului „Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, SMIS 302121”
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului