În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Ortodoxă Sântioana, Protopopiatul Gherla, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultimii doi ani la casa parohială.
De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, secretarul Protopopiatului Gherla – preotul Horea Baciu, preotul paroh Sorin Valer Igna, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Principii ale unei bune investiții”, spunându-le celor prezenți că „cine dă, este fericit”, conform versetului „Mai fericit este a da decât a lua” (Fapte 20, 35). „Dacă Dumnezeu este generos cu noi și dacă Dumnezeu e boier cu noi în cele pe care ni le dă, să fim și noi, în consecință, față de cei din jurul nostru”, a spus ierarhul.
În cadrul Liturghiei, ierarhul s-a rugat și a rostit o ectenie pentru odihna sufletului preotului Vasile Pop, fostul paroh din Sântioana, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinește un an.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Axion” din Bistrița, dirijat de teologul Alexandru Molnar. La chinonic, interpreta de muzică populară Anuța Mânecan-Nemeș, fiică a satului, a cântat mai multe pricesne.
La finalul slujbei, preotul paroh Sorin Igna a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, i-a oferit o icoană cu Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, pomenit în această zi în calendarul ortodox.
Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Sorin Valer Igna. Primarul comunei Țaga, Romulus Mîrza, a fost distins cu „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”. Epitropul Parohiei Sântioana – Dan Oltean a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar epitropul Filiei Cesari – Florin Mărginean a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Domnul Cosmin Florian a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar domnul Săndel Florian a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. De asemenea, membrii Consiliului Parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.
După Sfânta Liturghie, Episcopul-vicar a oficiat slujba sfeștaniei și a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii doi ani la casa parohială. În perioada decembrie 2021 – august 2023, imobilul a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare. Cu acest prilej, la finalul slujbei de binecuvântare a casei, ierarhul a dăruit doamnei preotese Ioana Igna o icoană cu Maica Domnului.
La eveniment au luat parte autorități locale și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.
Scurt istoric
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a fost construită între ani 1989-1997 și a fost împodobită cu pictură în tehnica tempera grasă, executată de pictorul Vasile Cosma. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 31 august 1997, de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Clujului. La data de 27 septembrie 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit clopotnița bisericii, paroh fiind vrednicul de amintire preot Vasile Pop.
Din luna noiembrie 2021 până în prezent, Parohia Ortodoxă Sântioana și filia Cesari sunt păstorite de preotul Sorin Valer Igna.
Localitatea Sântioana a dat țării o personalitate contemporană marcantă, pe președintele Academiei Române – acad. Ioan Aurel Pop.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului