În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză), 17 martie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Nireș, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor de renovare efectuate la biserica din sat.
De la ora 9:30, Mitropolitul Clujului a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate în ultima perioadă la biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, preotul paroh Alexandru-Florin Farcaș, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și a afirmat că „prin post și prin rugăciune reintrăm în Rai”.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Petru Adrian Ostaș, pe seama Parohiei Pădureni (comuna Chinteni), Protopopiatul Cluj I.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi „Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej.
La finalul slujbei, preotul paroh Alexandru-Florin Farcaș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în viața și activitățile parohiei. În semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul bisericii parohiale.
Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Alexandru-Florin Farcaș, iar fostului paroh, preotului pensionar Viorel Șuteu, i-a oferit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Doamna Mihaela Cutuș a fost distinsă cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, domnul Ioan Felecan a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, domnul Ioan Balc a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar doamnele Daria Kovacs și Paraschiva Săplăcan au fost distinse cu „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
La slujbă au participat numeroși credincioși și fii ai satului, precum și oficialități locale, în frunte cu primarul comunei Mica – Roland Tiberiu Zelencz.
Scurt istoric
Nireș este o localitate atestată documentar în anul 1330, iar prima mențiune a unei biserici în zonă este din anul 1660, fiind contruită cu sprijinul contelui Gáspár Korniş, pe partea de hotar numita „Şaralimba”. Aceasta a dăinuit pânǎ în jurul anului 1911, iar strada unde a existat biserica amintește și astăzi acest lucru, fiind numită „Ulița Bisericii”.
Biserica actuală, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită în centru satului, în formă de navă cu o singură turlă, între anii 1911-1912, de meşterul Ioan Suciu din Gherla. În decursul timpului, sfântul lăcaș a fost restaurat de mai multe ori. În anul 2004, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica tempera, de pictorul Ioan Ivǎncuş din Ciceu-Mihǎieşti, iar la data de 10 septembrie 2006 a fost resfințită de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului