În Duminica a 27-a după Rusalii (a tămăduirii femeii gârbove), 8 decembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Învierea Domnului” din Cluj-Napoca și a binecuvântat comunitatea parohială.
Cu acest prilej, la demisolul bisericii parohiale din cartierul Zorilor, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, protopopul de Năsăud – preotul Ovidiu Sermeșan, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu – pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, care este și slujitor în cadrul bisericii, preotul paroh Nicolae-Coriolan Dura și diaconul Iustin Mihai Sermeșan.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, în care a fost ilustrată minunea tămăduirii femeii gârbove, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Femeia creștină e preocupată de viața spirituală”, pornind de la versetele scripturistice: „Podoaba lor nu e cea din afară: împletirea părului, podoabele de aur şi îmbrăcarea hainelor scumpe, ci e omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu” (I Petru 3, 3-4).
La momentul rânduit din cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Iustin Mihai Sermeșan, ca preot onorific pe seama Parohiei „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din Năsăud (Parohia Năsăud III – Blocuri).
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Theodoros” de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. La chinonic, corul de copii al parohiei, dirijat de elevul seminarist Cristian Hodoș, a interpretat colinde.
La finalul slujbei, grupul de copii al parohiei l-a colindat pe Părintele Mitropolit Andrei. Tuturor copiilor și tinerilor prezenți, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești.
Scurt istoric
Biserica „Învierea Domnului” din cartierul clujean Zorilor este proiectată după modelul vechilor basilici bizantine, proiectul fiind realizat de arhitectul Călin Chifăr. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1994, iar lucrările de construcție au început abia în anul 2012. Demisolul, conceput în forma unei bazilici cu cupolă, a fost binecuvântat pentru slujire la data de 6 decembrie 2014, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. În prezent, biserica este pregătită pentru a fi împodobită cu pictură în tehnica mozaic.
Comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Nicolae-Coriolan Dura, care este și lector asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, avându-l alături în slujire pe pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului