Credincioșii parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” din cartierul clujean Mănăștur au fost miercuri, 11 iunie 2014, în sărbătoare. Lucrările de restaurare a locașului de cult, efectuate în ultimul an, au fost binecuvântate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Cu acest prilej biserica a primit și un nou ocrotitor, pe Sfântul Apostol Bartolomeu, pomenit pe 11 iunie în calendarul ortodox.
Programul liturgic a debutat cu rugăciunea de binecuvântare a lucrărilor de restaurare și a continuat cu Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Andrei, înconjurat de un sobor de zece preoți si diaconi. La cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața și misiunea Sfântului Apostol Bartolomeu și i-a felicitat pe credincioșii parohiei pentru implicarea în viața bisericii de care dau dovadă.
La final, soborul de preoți împreună cu Părintele Mitropolit au săvârșit o slujbă de parastas în memoria vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, cel care a sfințit locașul de cult în anul 2007.
De asemenea, fostului paroh, părintelui Iulian Benche, slujitor în continuare la biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, i-a fost oferită din partea IPS Andrei „Crucea arhiepiscopală” pentru cei 50 de ani de preoție și pentru activitatea rodnică pe care a desfășurat-o. Și părintele paroh Gavril Vârva, a primit o diplomă de aleasă cinstire, iar inginerului Aurel Badiu, pentru susținerea financiară a mai multor biserici din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Clujului i-a conferit distincția „Crucea transilvană”. Ca mulțumire pentru prezența în mijlocul lor, credincioșii parohiei, împreună cu preoții slujitori i-au dăruit la final părintelui Mitropolit o icoană a Sfântului Apostol Bartolomeu.
Activităti culturale și sociale
Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Cluj-Napoca, situată pe str. Plopilor nr 46, a fost ridicată între anii 1997-2007 și sfințită de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Datorită unor degradări, locașul de cult a fost restaurat în ultimul an. „Am efectuat lucrări exterioare unde am înlocuit acoperișul, am înnoit fațadele și am dotat interiorul locașului de cult cu vitralii, mobilier și vase de cult. Toate lucrările au costat mai bine de 300 de mii de lei, bani proveniți în mare parte din donațiile credincioșilor”, a declarat părintele paroh Gavril Vârva.
Pe lângă programul liturgic obișnuit, în subsolul bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci”, săptămânal, se desfășoară meditații gratuite pentru tineri, la matematică și limba română, pentru clasele de gimnaziu și liceu. De asemenea, comunitatea parohială sprijină constant prin colecte, produse alimentare și haine pe credincioșii aflați în nevoie.