În după-amiaza zilei de miercuri, 20 martie 2019, la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de părinți profesori și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, Episcopul Romei.
Din soborul slujitor au făcut parte: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, pr. prof. Vasile Stanciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, secretarul eparhial, arhim. lect. Benedict Vesa, directorul Seminarului, pr. lect. Liviu Vidican-Manci, starețul Mănăstirii Nicula, arhim. Nicolae Moldovan, protopopul de Cluj II, pr. Alexandru-Constantin Ciui, alături de alți părinți profesori ai facultății.
Cu acestă ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Renunțări mici, cu rezultate mari. Biruirea înclinaților spre plăcere”, pornind de la versetul scripturistic din Evanghelia după Luca, capitolul 13, versetul 24 „Siliţi-vă să intraţi prin poarta cea strâmtă, că mulţi, zic vouă, vor căuta să intre şi nu vor putea”.
„E o realitate că omul contemporan renunță cu greu la micile sau la marile lui plăceri, și nu o ia pe calea cea strâmtă, cu renunțări, ci îi place să meargă pe calea cea lată, să intre pe poarta cea largă, numai că toate acestea duc la pieire.”, a spus IPS Andrei.
De asemenea, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății, a mulțumit Ierarhului pentru binecuvântare și prezență în mijlocul comunității instituției de învățământ teologic superior.
La Liturghia arhierească au luat parte studenți teologi şi profesori care, în număr mare, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de arhid. asist. univ. dr. Daniel Mocanu.
La final, Părintele Mitropolit Andrei le-a dăruit studenților si cadrelor didactice cartea „Veșnicia s-a născut la sat”, apărută în contextul Anului omagial al satului românesc.
Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan.
Mai multe fotografii găsiți AICI
În după-amiaza zilei de miercuri, 20 martie 2019, la Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Campusului…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Miercuri, 20 martie 2019
Text și foto: Darius Echim