Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a împlinit 15 ani de la întronizarea ca Patriarh al României în ziua de vineri, 30 septembrie.
La aceste eveniment important din viaţa Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericirii Sale, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.
După slujba de Te Deum, oficiată de Mitropolitul Iosif, Patriarhul României a rostit un cuvânt în care I-a mulţumit atât lui Dumnezeu, cât şi celor care au sprijinit şi sprijină pe mai departe activităţile Bisericii.
„Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi şi pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra Bisericii Ortodoxe Române, asupra ierarhilor Sfântului Sinod, clerului şi credincioşilor. Îi mulţumim şi Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, care a prezentat într-un mod bogat activitatea Bisericii noastre în ultimii 15 ani”.
„Toate aceste realizări sunt făcute împreună cu ierarhii membri ai Sfântului Sinod, împreună cu clerul, cu toate instituţiile Bisericii noastre teologice, sociale, culturale şi cu ajutorul autorităţilor de stat locale şi centrale”.
„Această conlucrare şi coresponsabilitate este o notă dominantă a Ortodoxiei româneşti. De aceea, atunci când se lucrează în comuniune şi în coresponsabilitate se văd şi rezultate îmbucurătoare”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul României a vorbit şi despre preocupările Bisericii şi ale Preafericii Sale în viitorul apropiat: diaspora și natalitatea scăzută.
„Întotdeauna noi ne uităm în trecut doar pentru a-I mulţumi lui Dumnezeu şi oamenilor prin care Dumnezeu a lucrat, dar când ne uităm în prezent şi în viitor la nevoile şi lucrările Bisericii vedem cât mai este de făcut, adică sunt o mulţime de activităţi în desfăşurare, dar sunt necesare şi altele noi”.
„De aceea, ne inspirăm şi din viaţa altor Biserici, dar şi din viaţa eparhiilor şi parohiilor noastre din străinătate, pentru că aici noi în România suntem majoritari, dar ortodocşii din diaspora română sunt minoritari şi ei sunt mai mult presaţi decât noi ca să caute metode pastorale, să caute sprijin, să caute pe plan local soluţii pentru mulţimea problemelor pe care le au cei care au plecat din România şi se află în diaspora română”.
„Unii, puţini, s-au întors în ţară, însă mai sunt foarte mulţi credincioşi ortodocşi români în străinătate. Anul trecut a fost un an consacrat în mod special pastoraţiei românilor din străinătate şi s-a constatat câte activităţi au dezvoltat aceste eparhii şi mai ales un lucru care contrastează cu ceea ce se află în România este creşterea demografică a românilor din diaspora”.
„Numărul botezurilor şi cununiilor în diaspora română este mult mai mare proporţional cu numărul persoanelor în comparaţie cu România, pentru că în unele ţări din Occident există condiţii mai favorabile dezvoltării şi ajutorării familiilor”.
„De aceea, o preocupare imediată şi pe termen lung este aceasta a încurajării familiilor pentru a avea copii mai mulţi şi a-i educa în credinţă şi în dragoste faţă de ţară”, a afirmat Preafericirea Sa.
Părintele Patriarh Daniel a mai subliniat că „relaţiile bune pe care le avem noi în ţară cu toate cultele religioase, de aceea am şi înfiinţat Consiliul consultativ al cultelor, contează mult şi pentru românii din afara graniţelor ţării”.
„Este în curs acum de definitivare actul prin care statul italian va oferi un ajutor financiar constant Eparhiei noastre din Italia. Această conlucrare este necesară pentru că se recunoaşte contribuţia românilor la dezvoltarea economică şi socială a Italiei”.
„Avem o strânsă legătură activităţile din ţară şi activităţile din afara ţării. De asemenea, avem o nevoie crescândă de formare continuă a preoţilor din diaspora, dar şi a preoţilor din ţară. De aceea, avem cursuri de formare şi de perfecţionare şi grade de evaluare a pregătirii clerului şi de împrospătare a cunoştinţelor. Toate aceste activităţi şi priorităţi sunt o preocupare a tuturor păstorilor din Biserica noastră”.
„Ne bucurăm că am primit adesea ajutor din partea autorităţilor centrale, mai ales că traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere al preţurilor, ne bucurăm că unii reprezentanţi ai cultelor au dorit să fie prezenţi. Ne bucurăm că suntem încurajaţi, iar la rândul nostru dorim să-i încurajăm şi noi pe toţi cei care doresc să săvârşească binele în favoarea Bisericii şi a poporului român”.
„Vă dorim tuturor ani mulţi cu sănătate şi bucurie!”, a spus, în încheiere, Patriarhul Daniel.
Evenimentul a continuat cu un moment festiv în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, unde au fost prezentate mesajele din partea reprezentanților autorităţilor de Stat centrale şi locale, precum și din partea altor instituţii publice.
Patriarhul Daniel a fost întronizat ca Patriarh al României la Catedrala Patriarhală din Bucureşti în ziua de 30 septembrie 2007. Biografia Preafericirii Sale, aici.
Sursa: Basilica.ro / Diac. Iulian Dumitrașcu
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu