Luni seara, 11 aprilie 2022, începând cu ora 19.00, Muzeul Mitropoliei Clujului a găzduit o conferință-eveniment, susținută de cunoscutul jurnalist și gânditor american Rod Dreher, autor al cărților „Opțiunea Benedict” și „Să nu trăim în minciună!”, aflat pentru prima dată la Cluj-Napoca.
În prezența unui public foarte numeros, în rândul căruia s-au numărat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, clerici și universitari clujeni, studenți și persoane interesate de tema ofertantă a conferinței „Cum să fii creștin într-o lume anti-creștină”, oaspetele de peste Ocean a atins o serie de subiecte de maxim interes pentru creștinii de astăzi, perspectiva sa reflectând, evident, realitatea unei Ortodoxii nord-americane minoritare. Plecând de la temele celor două cărți, autorul a creionat tabloul unei stări de fapt în care creștinul (ortodox, dar și romano-catolic sau protestant) este supus unei presiuni sociale mai mult sau mai puțin vizibile, realitatea unei ciocniri a valorilor identitare fiind una evidentă și consistent accentuată în ultimii ani.
Încercând să-și păstreze într-o oarecare doză optimismul, deși adesea Rod Dreher a fost acuzat de defetism, el și-a arătat plăcuta surpriză de a descoperi în România o Ortodoxie încă vie și funcțională, bogăția spirituală a acestei țări și șansa unui decalaj temporar față de curentul „mainstream” asociat civilizației occidentale oferind șansa unei pregătiri mult mai bune a răspunsului creștin în această parte a Europei.
În încheierea conferinței, cei prezenți au putut adresa întrebări, printre cei care au luat cuvântul numărându-se și Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înaltul ierarh prezentând succint realitățile trăirii ortodoxe în perioada comunistă și modul în care, în prezent, Biserica abordează provocările aduse de curentele secularizante.
Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe pe care, cu generozitate și multă deschidere, Rod Dreher le-a oferit celor prezenți.
Autor: Paul Ersilian Roșca / Directorul Muzeului Mitropoliei Clujului
Foto credit: Arhid. Dan Văscu și Karina Herinean