Avem această îndatorire sfântă de a cultiva, de a mări, de a amplifica cultul Sfântului Pahomie de la Gledin și al Sfinților Mărturisitori Năsăudeni. Omul acesta, care s-a născut în Gledin, face cinste Bisericii noastre! Lumea se secularizează, slăbește credința și dragostea față de neam, de valorile, de tradițiile lui. Și atunci, aducându-ne aminte de Sfântul Pahomie de la Gledin, dorim să și întărim în sufletele oamenilor convingerea că merită păstrate aceste sfinte tradiții, cultivate de sfinții noștri înaintași.
Acesta a fost mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Andrei la sărbătoarea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin.
Din anul 2007 locuitorii satului Gledin din comuna Monor, județul Bistrița-Năsăud, îl sărbătoresc pe 14 aprilie, cu mare evlavie, pe unul dintre ierarhii români care și-a făcut cunoscută sfințenia vieții și dincolo de granițe și care a adus cinste acestui sat bistrițean. Cuviosul Pahomie este cel de-al doilea ocrotitor al bisericii ortodoxe din localitate, hramul fiind ales chiar la slujba canonizării acestui sfânt din ținutul Gledinului.
Deoarece anul acesta ziua de 14 aprilie a cazut in Vinerea Mare cand este zi aliturgica, pomenirea sfantului s-a facut în data de 19 aprilie. De la ora 8.00, când s-a oficiat Acatistul Sfântului Pahomie, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.
La ora 9,30 protopopul Bistriței, pr Alexandru Vidican, parohul localității, pr Ioan Titieni, soborul numeros de preoți invitați, primarul comunei Monor, Ioan Cira alături de mulțimea credincioșilor care au venit pregătiți de sărbătoare în costume tradiționale și cu brațele pline de flori l-au întâmpinat pe Mitropolitul Clujului la intrarea în sat.
„Credința dată de Domnul Iisus Hristos prin sfinții săi apostoli a fost dată odată pentru totdeanuna.”
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a vorbit despre ortodoxia mărturisitoare, atrăgând atenția asupra necesității unei manifestări mărturisitoare, active, a credinței noastre:
Mi-am început cuvântul de învățătură cu ceea ce ne spune Sfântul Apostol Iuda, în întia sa epistolă sobornicească, versetul 3: Iubiţilor, punând toată râvna să vă scriu despre mântuirea cea de obşte, simţit-am nevoie să vă scriu şi să vă îndemn ca să luptaţi pentru credinţa dată sfinţilor, odată pentru totdeauna. Credința dată, lăsată de Domnul Iisus Hristos prin sfinții săi apostoli, a fost dată odată pentru totdeanuna. Mă veți întreba frățiile voastre, atunci de ce au apărut mai târziu mai multe confesiuni creștine, dacă odată pentru totdeanuna le-a dăruit Domnul Iisus Hristos credința apostolilor și apostolii nouă? Din slăbiciunea oamenilor. Domnul Hristos ne-a lăsat o singură credință, și au fost timpuri în care pentru credința noastră strămoșii noștrii și-au pus viața lor în joc.
Poate v-ați întrebat de ce a ajuns Sfântul Pahomie să se călugărească la Neamț și nu undeva aici în Ardeal? Pentru că pe vremea aceea aici în Ardeal era prigoană împotriva credinței ortodoxe. Și în Moldova, Muntenia și în Țara Românească sunt sate întregi care își au obârșia în Ardeal și care au fost prigoniți pentru credința lor, voiau să îi facă cu sila greco-catolici.
Credința dată odată pentru totdeauna e un lucru mare să o păstrăm. Și Sfântul Pahomie a avut o credință mărturisitoare. A crezut cu tot sufletul său în credința lui.
Noi nu vrem răul nimănui, dar vrem să ne păstrăm credința noastră mărturisitoare.
Răspunsule liturgice au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dirijat de pr. Prof. Dr. Petru Stanciu.
Preotul paroh, pr. Ioan Titieni, a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru purtarea de grijă față de credincioșii satului, dar și pentru implicarea în continuarea cultului Sfantului Pahomie de la Gledin. De asemenea s-a angajat să ducă mai departe proiectele pe care le-a început.
A fost lansată și cartea „Sfântul Pahomie de la Gledin, un deceniu de la canonizare”, semnată de jurnalistul Dorin Arsinte și care parcurge cei zece ani scurși în parohia Gledin, prezentând numeroasele evenimente culturale, religioase și nu numai, întâmplate în localitatea de pe Valea Șieului, pornind de la momentul canonizării Sf. Pahomie. Cartea a apărut la Editura ,,Mesagerul”, în 2017.
După încheierea Sfintei Liturghii, s-a desfășurat un concurs de pricesne organizat de Centrul Cultural din Gledin, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, având înscriși peste 145 de elevi.
Colocviile de la Gledin
Evenimentele prilejuite de pomenirea Sfântului Ierarh au început încă dinajun, marți 18 aprilie, când la ora 16.00 au debutat Colocviile de la Gledin. Invitaţi să participe au fost pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, care a prezentat cartea Scara cuvântului. Eseuri omiletice apărută la Editura Şcoala Ardeleană, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, pr. asist. univ. dr. Cosmin Cosmuță, prof. dr. Marin Popan, protopolul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier și teologul Cătălin Emilian Cira.
În cadrul colocviilor a fost ecocată personalitatea Arhiepiscopului Iustinian Chira și au fost trei prezentări de carte: pr. Ioan Chirilă. Scara cuvântului. Eseuri omiletice apărută la Editura Şcoala Ardeleană, Arhiepiscopul Iustinian Chira – în dialog cu Călin Emilian Cira. Am ascultat de porunca Bisericii și Mircea Gelu Buta, Adrian Onofreiu. Biserica Ortodoxă din Bistriţa.
Seara s-a încheiat la ora 18.00 cu Vecernia Mare cu Litia și Taina Sf. Maslu iar apoi Corala Osana a Protopopiatului Bistriţaa susțitut un Concert Pascal.
Complexul religios-turistic „Sfântul Pahomie”
Centrul Cultural „Sfântul Pahomie” de la Gledin are un altar de vară sub care se găseşte o capelă închinată Sfântului Pahomie ce aminteşte de peşterile din Lavra Pecerska, ”Casa Sfântului Pahomie” care găzduieşte biblioteca „Iacob Stamati Mitropolitul”, camere de odihnă, sală de mese, 20 de locuri de cazare pentru pelerini, precum şi teren de joacă. În 2014, IPS Andrei a pus piatra de temelie la viitorul centru social Casa ”Sfânta Ana”, care va avea 12 camere unde vor fi găzduite peste 20 de persoane nevoiaşe, precum şi copii cu probleme sociale. Începând din 2012, la centrul din Gledin se organizează tabere pentru copii.
Cinstirea Sfântului Pahomie a avut loc și la Schitul Pocrov
La Schitul Pocrov al Mănăstirii Neamţ din judeţul Neamţ a fost oficiată luni, 17 aprilie 2017, Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului. Vecernia şi Utrenia hramului s-au săvârşit în biserica aşezământului monahal, închinat Maicii Domnului, în prezenţa câtorva pelerini. Cele două slujbe au avut o rânduială deosebită întrucât ne aflăm în Săptămâna Luminată. La final, vieţuitorii schitului şi credincioşii au fost miruiţi, iar apoi au primit litie.
Biserica Schitului din Poiana Raiului de la Pocrov poartă liniştea şi prezenţa Sfântului Ierarh Pahomie. Pelerinii şi iubitorii aşezământului monahal de la Pocrov au bucuria întâlnirii unui loc deosebit, pentru că Sfântul Pahomie şi-a dorit ca acest locaş să fie un unul de rugăciune şi de linişte.