Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în cuvântul de învățătură rostit astăzi la Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu Corabia, a îndemnat să nu lăsăm ca jertfa Sfinților Mărturisitori Transilvăneni să fie în zadar.
Pentru început, Înaltpreasfinția Sa, le-a relatat celor prezenți viața și pătimirile sfinților pomeniți astăzi, numindu-i neînfricați soldați ai lui Hristos.
Acești mărturisitori pentru credință din veacul al XVIII-lea au fost niște neînficați ostași ai lui Hristos. Știți ce s-a întâmplat atunci, curtea de la Viena făcea o presiune extraordinară asupra românilor ortodocși din Transilvania să treacă la greco-catolicism. Și mulți dintre ei s-au împotrivit, unii până la moarte. Așa au fost și cei cinci pe care îi pomenim astăzi și care sunt și ocrotitorii mănăstirii de aici.
Ortodoxia este firea omului
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a îndemnat, ca celor ce ne acuză de fundamentalism religios, să le răspundem asemeni profesorului de teologie Teodor M Popescu: Noi cei ce ținem la ortodoxie nu suntem fundamentaliști, nu avem nimic împotriva celorlalți, dar le spunem tuturor că aceasta este calea care duce la mântuire.
În contextul vremurilor de astăzi când lumea s-a globalizat și alte valori îi farmecă pe oameni, ne întrebăm: a avut vre-un rost jertfa lor(Sfinții Mărturisitori)? Răspunsul corect este că a avut! Și din considerente naționale și din considerente duhovnicești și religioase, jertfa lor a avut un rost. Părintele Rafail Noica, care are un schit în Munții Apuseni, zice așa: ortodoxia este firea omului. Cel ce își caută firea găsește ortodoxia. Iar ortodoxia îl duce la Hristos, iar Hristos la mântuire.
Replica pe care am putea-o da celor ce ne socot fundamentaliști, oameni cu priviri înguste, care nu realizează ce se întâmplă în lumea aceasta postmodernă, putem să le spunem asemeni vestitului profesor de teologie Teodor M. Popescu, care pentru statornicia lui duhovnicească a fost întemnițat și a stat închis până în 1964 când au fost eliberați toți deținuții politici. El spunea: „Biserica ortodoxă nu caută să impună nimănui autoritatea, ea nu cere nimănui puterea, ea cere tuturor unire în credință, de unii schimbată de alții uitată. Ea oferă tuturor credința încercată în foc, credința de altădată a tuturor, ea nu dorește să poruncească nimănui și nici să umilească nici un creștin, EA dorește să îi audă pe toți zicând ca vechii creștini: să ne iubim unii pe alții ca într-un gând să mărturisim: pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt.” Noi cei ce ținem la ortodoxie nu suntem fundamentaliști, nu avem nimic împotriva celorlalți, dar le spunem tuturor că aceasta este calea care duce la mântuire.
Mănăstire ridicată în cinstea domnitorului Petru Rareș
Mănăstirea de la Ciceu-Corabie și-a sărbătorit astăzi hramul, pentru al doilea an de la punerea pietrei de temelie. Mănăstirea, ridicată în cinstea domnitorului Petru Rareș, îi are ca ocrotitori pe Sfinții Mărturisitori Transilvăneni: Visarion și Sofronie; Sf. Mucenic Oprea; Sf. Preoți Mărturisitori; Ioan din Galeș și Moise Măcinic.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă special amenajată în apropierea viitorului lăcaș de cult. A participat un numeros sobor de preoți, stareți și duhovnici ai mănăstirilor din vecinătate. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul de misiune și protocol, Arhid. Claudiu Grama, protopopii de Beclean și de Dej, Pr. Doru Zimveliu și Pr. Ioan Buftea.
Înființat de doar doi ani, așezământul monahal este construit la poalele stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorilor moldoveni Ștefan cel Mare și Petru Rareș. Anul acesta, în 21 august, au fost sfințite clopotele mănăstirii. Stareț al mănăstirii este Protos. Teofan Timiș.