Părintele Arhimandrit Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula, a trecut la Domnul joi, 31 octombrie 2024. Prin intermediul radio Renașterea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a evocat personalitatea starețului Nicolae.
Părintele Arhimandrit Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Nicula, a fost un om bun, un om liniștit, un om modest și un om rugător, asemeni ocrotitorului său spiritual – Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. S-a străduit mereu să pună în practică viața și cuvintele Sfântului Pavel din Epistola către Efeseni, capitolul 6, despre cum să ne înarmăm în lupta cu răul după ce te-ai îmbrăcat în îngerescul chip al monahului:
„Îmbrăcaţi-vă cu toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului. Căci lupta noastră nu este împotriva trupului şi a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii, care sunt în văzduh. Pentru aceea, luaţi toate armele lui Dumnezeu, ca să puteţi sta împotrivă în ziua cea rea, şi, toate biruindu-le, să rămâneţi în picioare. Staţi deci tari, având mijlocul vostru încins cu adevărul şi îmbrăcându-vă cu platoşa dreptăţii, Şi încălţaţi picioarele voastre, gata fiind pentru Evanghelia păcii. În toate luaţi pavăza credinţei, cu care veţi putea să stingeţi toate săgeţile cele arzătoare ale vicleanului. Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este cuvântul lui Dumnezeu.”
Astfel a pornit, în urmă cu mai bine de treizeci de ani, Părintele Nicolae la lupta cea mare cu răutățile lumii acesteia în care trăim și și-a pus toată viața în slujba Domnului, cu blândețe, smerenie și dăruire – daruri care s-au vădit și mai mult în ultimii doisprezece ani, de când este starețul Mănăstirii Nicula.
Părintele Arhimandrit Nicolae Moldovan era stareț din anul 2012 când, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a preluat misiunea de a păstori obștea de la Nicula și de a continua lucrările mari, atât duhovnicești cât și administrative, începute de înaintații săi. Alături de Părintele Mitropolit Andrei, era implicat în demersul de reorganizare topografică și înfrumusețare a așezământului monahal:
Este stareț din anul 2012, iar lucrările mari pe care le are Mănăstirea Nicula au fost continuate de el, după ce a luat în primire stăreția, care nu este una simplă. Mai sunt multe de făcut la Nicula. Biserica cea nouă e aproape gata, dar de ani de zile ne planificam, împreună cu părintele Nicolae, să dăm o altă înfățișare topografiei mănăstirii: să mutăm biserica veche, să o tencuim, să o facem frumoasă, și toată locația de acolo să aibă un aspect frumos. Părintele Nicolae nu a apucat să vadă aspectul acela frumos, dar îl va vedea din Împărăția lui Dumnezeu! A plecat la Domnul acum când nu ne-am așteptat, spune Mitropolitul Andrei.
Pelerinii care veneau la Nicula în număr foarte mare aveau parte, de fiecare dată, de un cuvânt bun, binecuvântare și o primire caldă din partea Părintelui stareț, un om caracterizat, în primul rând, de bunătate, spune Părintele Mitropolit Andrei:
Părintele Arhimandrit Nicolae Moldovan s-a remarcat prin modestia, prin hărnicia, prin cumințenia lui, iar acum ne rugăm Bunului Dumnezeu să-i facă parte de odihnă întru Împărăția Sa, acolo unde nu mai este durere, nici întristare, nici suspinare, ci viață fără de sfârșit. Dumnezeu să-i facă parte de liniște și să-l așeze cu sfinții care de-a lungul anilor s-au nevoit la Nicula. Să-l așeze în locul acela frumos! Îl rugăm pe Dumnezeu să întărească obștea Părintelui Stareț Nicolae și să-i ajute spre toată lucrarea cea bună, într-o lumea ca a noastră, unde este nevoie de rugăciune.
Domnul Hristos să îl odihnească cu sfinții Lui!
Slujba de înmormântare a Părintelui Arhimandrit Nicolae Moldovan va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în sobor de arhierei, preoți și diaconi, duminică, 3 noiembrie 2024, de la ora 14:00, la Mănăstirea Nicula.