Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a fost decorat Joi, 23 octombrie 2014, de Casa Regală a României, cu distincția „Nihil Sine Deo”.
Decorația a fost înmânată de Alteța Sa Regală, Principesa moștenitoare Margareta, în numele Majestății Sale Regele Mihai I, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în Holul de onoare al Castelului Peleș din Sinaia.
Distincția a fost acordată, așa cum este menționat pe diploma ce i-a fost înmânată Înaltpreasfințitului Andrei cu această ocazie, „pentru întreaga sa activitate pastorală și misionară de mai multe decenii, pentru că în ciuda greutăților și a sacrificiilor personale a contribuit decisiv la organizarea activităților sociale, educative și mediatice ale Bisericii, arătând pricepere și înțelepciune în răspândirea mesajului credinței, pentru deschiderea sa către ecumenism și dialog interreligios și pentru modul demn, iubitor și înțelept în care păstorește Mitropolia Clujului, atât de încărcată de istorie pentru națiunea română”.
Potrivit consilierului pe probleme de misiune şi protocol, Arhidiaconul Claudiu Grama, cel care l-a însoțit pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, ceremonia a debutat în jurul orei 18, când invitații au fost primiți pe poarta principală a castelului de directorul de protocol al Casei Regale, după care, începând de la ora 18:30, a avut loc ceremonia de înmânare a distincțiilor.
Au fost decorați de Casa Regală a României și Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, actrița Draga Olteanu-Matei, domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba-Iulia, interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca și actriţa Tamara Buciuceanu-Botez. Toți aceștia au primit din partea Principesei Margareta, Crucea Casei Regale a României.
Alături de Medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate” și de Crucea Casei Regale a României, Decorația regală „Nihil Sine Deo” este o distincție ce se acordă prin decizia Șefului Familiei Regale a României. Ea a fost instituită la 30 decembrie 2009 și poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar. Sunt decorate în special persoanele cu o performanță de înalt nivel, care au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere și au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc.