Despre faptele milei sufletești și trupești a vorbit astăzi în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei.
Pornind de la pericopa evanghelică a Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evidențiat care sunt faptele ce trebuie să le facă fiecare creștin pentru mântuirea sufletului:
Ceea ce trebuie să facem noi, așa cum ne sugerează Evanghelia de astăzi, este să împlinim faptele milei sufletești și faptele milei trupești. Și unele și altele sunt șapte la număr. Vi le citesc. Nu voi zăbovi mult asupra lor. Faptele milei sufletești sunt: a îndrepta pe cei păcătoși, a învăța pe cei neștiutori, a-i sfătui pe cei îndoielnici, a-i mângâia pe cei întristați, a suferi cu răbdare nedreptățile, a ierta pe cei ce te-au necăjit, a te ruga pentru cei vii și pentru cei morți. Iar faptele milei trupești, pe care Sfânta Scriptură ni le sugerează în Evanghelia după Matei, capitolul 25, sunt: a hrăni pe cei flămânzi, a-i adăpa pe cei însetați, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i cerceta pe cei bolnavi, a-i vizita pe cei închiși și a-i îngropa pe cei morți. Aceste fapte ale milei sufletești și trupești ni le sugerează Sfânta Evanghelie de astăzi. Consecințele acestor fapte le putem desprinde din ceea ce s-a întâmplat cu săracul Lazăr și din ceea ce se întâmplă cu orice om care trăiește după voia lui Dumnezeu.
Potrivit Părintelui Mitropolit Andrei, urmând drumul bătătorit al acestor fapte, împlinim voia lui Dumnezeu.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a felicitat membrii Corului Catedralei, care se află la ceas aniversar și a mulțumit maestrului Dan Voinea pentru activitatea de astăzi, dar și pentru masterclassul susținut la Facultatea de Teologie din oraș:
Tot astăzi, avem o întâlnire de suflet cu Corala Catedralei Mitropolitane, dirijată de părintele profesor Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din oraș. Duminică de duminică creează o atmosferă duhovnicească ca noi să ne putem ruga. Și îl rugăm pe Dumnezeu să le dea sănătate și îi felicităm pentru ceea ce fac. Tot astăzi, Psalmodia Transylvanica, acest buchet de tineri pe care i-ați auzit, au fost dirijați de maestrul Dan Voinea; și dânsului îi mulțumim!, a spus ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.
Prima parte a răspunsurilor la Sfânta Liturghie au fost date de corala Psalmodia Transylvanica, care a fost dirijată astăzi de profesorul și dirijorul Dan Voinea, iar a doua parte, de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din localitate.
Tot astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei al Clujului a oficiat în subsolul Catedralei Mitropolitane un parastas pentru sufletul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. Slujba de pomenire a fost oficiată la împlinirea a 25 de ani de la trecerea la cele veșnice a arhiepiscopului Teofil.
Vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu s-a născut la 11 noiembrie 1909, în localitatea Arcalia din județul Bistrița-Năsăud.
În scaunul eparhial de la Cluj a fost ales în 1957, iar în timpul arhipăstoririi sale, Episcopia Clujului a fost ridicată la rang de arhiepiscopie.
Teofil Herineanu a trecut la cele veșnice pe 3 noiembrie 1992 și a fost înmormântat pe data de 6 noiembrie în cripta aflată în subsolul Catedralei din Cluj-Napoca. A rămas în amintirea clericilor și credincioșilor clujeni ca un ierarh iubitor care și-a dedicat viața rugăciunii și ajutorării semenilor, mai ales prin curajul cu care a primit în perioada comunistă preoții condamnați pe nedrept și le-a oferit alte parohii spre păstorire.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!