Cursul de formare intitulat „Formator pentru formatori” a debutat cu o nouă întâlnire, în 29 mai, în sala de ședințe de la Primăria Rebra, prin implicarea preotului paroh Doru Leontin Plaian.
În prima parte a zilei a fost abordată tema „Prezența bisericii în online” în cadrul unei prezentări realizate de către Alex Băieș, absolvent de teologie pastorală și informatică, în prezent inginer DevOps la o multinaționala britanică.
Astfel, invitatul nostru a argumentat de ce este necesar ca biserica să fie prezentă în mediul online, care sunt mijloacele cele mai eficiente pe care le avem la dispoziție și a exemplificat metodele cele mai atractive pentru comunicarea cu tinerii și copiii, cu un real folos pastoral.
De asemenea, a fost prezentat site-ul ATCOR, fiind expuse modalitățile în care activitățile cu tinerii și copiii, precum și rezultatele muncii cu aceștia, sub formă de articole sau eseuri realizate în cadrul protopopiatelor, parohiilor și asociațiilor de tineret să fie expuse și publicate pe noul site.
Întâlnirea a continuat la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva din județul Bistrița-Năsăud, unde preoții implicați în activitățile cu tinerii din cadrul Arhiepiscopiei Clujului au participat la cursul de formare care a avut până în prezent 5 module.
Totodată, participanții au primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a accentuat importanța misiunii în rândul copiilor si tinerilor folosindu-se de exemple practice și îndemnuri motivaționale din Sfânta Scriptură. În sesiunea de discuții care a urmat, au luat cuvântul pr. prof. univ. dr. Ioan Bizău, pr. Ioan Dâmbu, protopopul Năsăudului, pr. Vlad Todoran, pr. Benedict Both și Bianca Matei.
Cursul de formare este susținut de formatorii Bianca Elena Matei, director executiv al Institutului „Orthopraxis”, formator internațional, psihotraumatolog, consilier în adicții și asistent social, și Dana Matthews Bates, doctor în Teologie, președintele Institutului „Orthopraxis” și fondator al Fundației „Noi Orizonturi”.
În cadrul modulelor efectuate, organizatorii au expus modalități concrete de identificare a nevoilor tinerilor din fiecare protopopiat, precum și formularea unor direcții strategice de intervenție, prin întâlniri săptămânale pentru coeziunea tinerilor, cateheze și organizarea de tabere.
Formatorul a menționat: “Continuăm cursul de formator de formatori cu echipa de preoți din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Astăzi este despre pierderi, alinarea rușinii adânc întipărite în noi și obișnuița amânării conversațiilor dificile. Cu cine? Cu ei…TINErii. Astăzi e zi de curățenie și alinare”
La acest curs participă preoți responsabili cu activitățile de tineret, din cadrul celor nouă protopopiate ale Eparhiei, din județele Cluj și Bistrița-Năsăud.
Pr. Tudor Mudure
Inspector de tineret al județului Bistrița-Năsăud