Stavrofora Andreea Filimon de la Centrul Eparhial al Mitropoliei Clujului, trecută la Domnul la vârsta de 62 de ani, după o scurtă suferință, a fost înmormântată miercuri, 7 august 2024, în cimitirul Mănăstirii „Mihai Vodă” de la Turda, județul Cluj. Slujba înmormântării a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Ortodox Român al Maramureșului și Sătmarului, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, având alături un sobor numeros de clerici.
Miercuri dimineața, de la ora 9:00, în biserica așezămânntului monahal, unde a fost depus trupul neînsuflețit al maicii Andreea Filimon, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie și a înălțat rugăciuni pentru odihna sufletului ei.
De la ora 12:00, Părintele Mitropolit Andrei, Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătamarului și de Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, alături de un sobor numeros de clerici, au oficiat slujba de prohodire a adormitei întru Domnul Andreea stravrofora. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele
La finalul slujbei, Înaltpreasfințiul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, a evocat personalitatea maicii Andreea și a vorbit despre virtuțile acesteia.
De asemenea, un cuvânt duhovnicesc a rostit și Preasfințitul Părinte Iustin.
În continuare, părintele arhidiacon Claudiu Grama, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, a citit necrologul și îndătinatele iertăciuni.
În cele din urmă, cortegiul funerar s-a deplasat spre locul rânduit din cimitirul așezământului monahal, unde stavrofora Andreea Filimon a fost înhumată.
La slujba înmormântării, alături de familie și de angajații de la Centrul Eparhial al Mitropoliei Clujului, au participat apropiați, clerici, teologi, oficialități civile și militare, stareți, starețe, monahi și monahii de la mănăstirile din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, din Arhiepiscopia Alba Iuliei, precum și din alte zone ale țării.
Scurtă biografie
Stavrofora Andreea (Anișoara) Filimon s-a născut în data de 24 februarie 1962, în localitatea Fărău, județul Alba, într-o familie credincioasă, din părinții Ioan și Mărioara Filimon, având doi frați: Ioan, devenit ulterior preot, și Viorel. La botez a primit numele Anișoara. A urmat studiile primare și gimnaziale în localitatea natală și la Ocna Mureș, unde, în anul 1979, a absolvit cursurile învățământului general obligatoriu.
La data de 21 iulie 1979, la doar 17 ani, a ales să își dedice viața lui Dumnezeu, intrând în obștea Mănăstirii Râmeț din județul Alba, unde a trăit în rugăciune și ascultare timp de 12 ani, perioadă în care a absolvit cursurile școlii monahale din cadrul mănăstirii. Pe 25 martie 1990, de sărbătoarea Bunei Vestiri, a fost tunsă în monahism, primind numele Andreea, avându-l ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Apostol Andrei.
De-a lungul vieții monahale, maica Andreea a împlinit diverse ascultări. În perioada septembrie 1991 – iulie 1993 s-a aflat la Centrul Eparhial al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire Arhiepiscop Iustinian Chira. În perioada august 1993 – martie 2011, vreme de 18 ani, s-a aflat în ascultare la Centrul Eparhial din Alba Iulia, în timpul păstoririi Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care, la acea vreme, era Arhiepiscop al Alba Iuliei. În perioada respectivă a absolvit Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simeon Ștefan” din Alba Iulia și Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 decembrie 1918” din același oraș.
După întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, eveniment care a avut loc pe 25 martie 2011, maica Andreea și-a continuat activitatea la Centrul Eparhial al Mitropoliei Clujului până la trecerea sa la Domnul, fiind în slujba Părintelui Mitropolit Andrei timp de 31 de ani, atât la Alba Iulia, cât și la Cluj-Napoca.
În semn de recunoștință și prețuire pentru misiunea sa neobosită în slujba Bisericii, la sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, pe 25 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a ridicat-o la rangul de stavroforă, oferindu-i dreptul de a purta crucea pectorală.
A trecut la Domnul în seara zilei de duminică, 4 august 2024, după o scurtă și grea suferință, fiind internată la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. A fost înmormântată miercuri, 7 august, la Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului