La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, miercuri, 29 iunie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, i-a binecuvântat pe credincioșii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cu prilejul hramului bisericii parohiale.
Ierarhul a fost întâmpinat în sunet de tulnic, specific zonei Munților Apuseni, de soborul de clerici, alături de două tulnicărese din comuna Beliș.
De la ora 10:00, în biserica parohială, cunoscută și sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Chemarea la libertate”, vorbindu-le celor prezenți despre Biserica ca mod de viață în libertate, în lumina Evangheliei.
Răspunsurile liturgice au fost date decorul parohiei, dirijat de Florin Ardelean. La chinonic, interpreta de muzică populară Lavinia Goste a susținut un recital de pricesne.
La finalul Sfintei Liturghii, pe esplanada din fața bisericii, pornind de la faptul că în satul românesc tradițional, după slujbă, oamenii participau la hora satului, Lavinia Goste, Marius Zorilă si Orchestra Națională „Valahia” din București au susținut un scurt moment de muzică populară.
De la ora 19:00, parohia a organizat un dineu caritabil în vederea strângerii de fonduri pentru continuarea lucrărilor de pictură.
Zilele hramului
Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Mănăștur, păstorită de preotul paroh Dan Cismaș, a organizat în ultima săptămână, cu ocazia hramului, o serie de manifestări cultural-religioase. Au avut loc lansări de carte și seri duhovnicești:
Duminică seara, 26 iunie, a avut loc o seară duhovnicească, invitat fiind protosinghelul Anastasie Berbecel, duhovnicul Mănăstirii Florești.
În ajunul hramului, marți, 28 iunie, după slujba Vecerniei cu Litie, teologul și scriitorul Mihail Neamțu a susținut conferința cu titlul „Sfântul Pavel, apostolul libertății”.
Manifestările cultural-religioase vor continua joi, 30 iunie, de la ora 18:00, cu lansarea cărților ,,Dialogul Speranței” și ,,Cartea Familiei”, în prezența părintelui Vasile Ioana și a scriitorului Mihail Neamțu. Seara, de la ora 20:30, va fi săvârșită slujba de Priveghere în cinstea icoanei Maicii Domnului Paramythia. Va sluji părintele protos. Natanael Zanfirache, de la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, împreună cu Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava.
În aceasta perioada, credincioșii au ocazia să se închine icoanei Maicii Domnului Paramythia, adusă din Sfântul Munte Athos și aflată în patrimoniul Bisericii ,,Sfântul Nicolae – Dintr-o Zi” din București. Aceasta va rămâne în Cluj-Napoca până vineri, 1 iulie.
Scurt istoric
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din decembrie 1989.
Piatra de temelie a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Iustinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus.
Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma.
Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, la data de 10 aprilie 2022, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit cele patru clopote noi ale lăcașului de cult. Acestea au fost realizate la Turnătoria de clopote „Blotor” din Satulung, jud. Maramureş. Clopotele sunt turnate din bronz curat, lingourile de cupru și de staniu fiind importate din Germania. Clopotul mare are 476 kg (nota muzicală LA), iar celelalte trei: 283 kg, 142 kg și 60 kg.
Biserica, de dimensiuni impresionante, se află în proces de pictare, în tehnica frescă. Lucrările sunt executate de o echipă de pictori coordonată de pictorul Stanislav Grecu.
Biserica are o lungime de 50 m, o lățime de 38 de m și o înălțime de 62 de m. Până acum au fost pictați aproximativ 2.000 de mp. Anul acesta, potrivit preotului paroh Dan Cismaș, sunt propuși spre pictare 1.500 mp. Costurile picturii din acest an depășesc suma de 1.000.000 lei.
Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Dorian Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe diaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și preotul pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa