În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, marți, 6 decembrie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul studenților și profesorilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu prilejul hramului paraclisului și al Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, unde facultatea își desfășoară activitatea.
De la ora 10:00, Preasfințitul conf. univ. dr. Benedict Bistrițeanul, care este și cadru universitar al facultății, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de părinți profesori și diaconi, în frunte cu decanul instituției de învățământ teologic, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfinița Sa le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, vorbindu-le pe tema „Trei indicii pastorale – seriozitate, discernământ și bună îndrăznire”, pornind de la troparul Sfântului Ierarh Nicolae.
„Cu smerenia Sfântul Nicolae a câștigat cele înalte și cu sărăcia cele bogate. A noastră este sărăcia și smerenia, a lui Dumnezeu sunt cele înalte și bogăția. (…) Smerenia să fie însoțită de încrederea că Domnul este totul. La sărăcia și la puținătatea noastră, Domnul își va pune partea Lui, smerenia se va transforma în cele înalte și sărăcia în cele bogate, nu în altă parte decât în viața noastră”, a spus Episcopul-vicar Benedict.
„Învățăm de la Sfântul Nicolae, prin intermediul troparului său, cele trei indicii importante când vine vorba de a îndrepta și de a învăța pe celălalt – lucru cu care se ocupă, printre altele, și teologia -, și anume: sinceritatea și seriozitatea – seriozitatea învățăturii și a vieții în sine; apoi discernământul – să fim cu luare aminte și echilibrați când spunem și când nu spunem, ce spunem și ce nu spunem; iar în al treilea rând, totuși, să avem buna îndrăznire, amintindu-ne că Domnul vrea ca puținul nostru, ca smerenia noastră să se transforme în bogăție și să urce întru cele înalte”, a conchis ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de arhid. lect. univ. dr. Daniel Mocanu.
La finalul slujbei, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul facultății, a rostit un cuvânt duhovnicesc și a mulțumit Părintelui Episcop-vicar Benedict pentru binecuvântare și prezență în mijlocul comunității instituției de învățământ teologic. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhul a primit în dar o icoană cu Maica Domnului, fiind realizată de studenții de la specializarea Artă Sacră, precum și numărul 2 al revistei studențești „Itinerarii”, apariție bianuală coordonată de ierom. Grigorie Foltiș, duhovnicul facultății.
La Sfânta Liturghie, alături de profesorii și studenții facultății, au participat și elevii din clasele a IV-a A și C de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu, care la chinonic au interpretat o colindă închinată Sfântului Nicolae.
Săptămâna Facultăţii
În perioada 5-9 decembrie, instituția de învățământ organizează mai multe evenimente culturale și religioase, sub egida „Săptămâna Facultăţii”, cu ocazia hramului paraclisului şi a comemorării ocrotitorului campusului teologic, Episcopul Nicolae Ivan. Astfel, au loc conferințe, lansări de carte, expoziții de artă, precum și acțiunea de împodobire a bradului și a sediului facultății, cu decorațiuni handmade – confecționate de studenții de la specializarea Artă Sacră.
În suita de evenimente organizate cu prilejul Săptămânii Facultății, joi, 8 decembrie, de la ora 17:00, în aula facultății, va fi prezentată Integrala „Nicolae Steinhardt”, concretizată anul acesta, în contexul împlinirii a 110 ani de la naşterea monahului de la Rohia și a 33 de ani de la trecerea sa la Domnul. Opera completă a Părintelui Nicolae Steinhardt cuprinde 22 de volume, apărute în seria de autor editată de Polirom şi Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Manifestarea va avea loc în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
Programul complet al Săptămânii Facultății AICI
Scurt istoric al instituției de învățământ
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.
După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.
Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, situat pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști.
Piatra de temelie a Campusului a fost pusă pe 23 mai 2011. Clădirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, bibliotecă, capelă, laboratoare de restaurare și pictură, amfiteatre, o aulă modernă, cu peste 350 de locuri, și birouri pentru corpul profesoral.
Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei reînființate a Clujului şi a primei Academii Teologice Ortodoxe. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie este construit un cămin pentru studenţi, cu o capacitate de 100 de locuri, inaugurat în anul 2016. În viitorul apropiat urmează a se construi un al doilea cămin.
Construcția întregului edificiu universitar a fost realizată prin implicarea directă și jertfelnică a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Astăzi, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 6 specializări la nivel master: Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere Pastorală şi Asistenţă Psihosocială, Istoria religiilor – Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam), Doctrină, Hermeneutică şi Istorie Bisericească, Pastoraţie şi viaţă liturgică, Artă Sacră – conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor cultural; 11 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate Ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu noțiuni de paleografie, Misiologie și Ecumenism, Istorie Bisericească Universală, Morală Creștină, Teologie Pastorală și Drept Canonic Ortodox și Teologie Fundamentală (Apologetică).
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa