În Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinților Români), 4 iulie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a liturghisit la Mănăstirea Telcișor-Buscatu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului.
De la ora 10:00, la altarul de vară al așezământului monahal, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în frunte cu protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a spus celor prezenți că „sănătatea noastră ca popor se poate recâștiga privind la sfinții noștri care ne stau ca modele, iar duminica de astăzi este un exercițiu în acest sens”.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.
La finalul Sfintei Liturghii, starețul mănăstirii, protosinghelul Porfirie Țanc a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și oficialităților locale și pelerinilor, care, în ciuda ploii și a accesului dificil în zonă, au venit în număr mare.
Scurt istoric
Așezământul monahal din localitatea Telcișor-Buscatu, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, a fost înființat în anul 1995, ca schit al Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Țara Năsăudului. Între anii 1995-1997 s-a construit o biserică din lemn în stil maramureşean, care a fost sfințită în anul 1997, de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania. În anul 2008 a încetat să mai funcționeze, deoarece a rămas fără monahi.
Schitul a fost reînființat în 2011, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, iar din 2012 a primit statut de mănăstire, iar protosinghelul Porfirie Țanc a fost numit stareț.
Anul trecut, la sărbătoarea hramului, biserica mănăstirii, restaurată și înfrumusețată, a fost resfințită de Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa