Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus, satul natal al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, și-a sărbătorit hramul, sâmbătă, 22 iulie 2023, în ziua de pomenire a Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii.
Cu acest prilej, la Altarul de vară al așezământului monahal, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, și cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Alături de cei trei ierarhi au slujit consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului și starețul Mănăstirii Rohia – arhimandritul Macarie Motogna, consilierul eparhial și coordonatorul Sectorului Teologic-Educaţional al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului – preotul Milan Bălan, proin-protopopul de Chioar – preotul pensionar Nicolae Petruș, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, parohul din Oarța de Sus – preotul Dumitru Vlad și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Femei misionare”, vorbind despre importanța misiunii femeilor creștine la nivelul societăţii, familiei şi Bisericii, pornind de la modelul femeilor mironosițe, în special al Sfintei Mironosițe Maria Magdalena. Totodată, ierarhul și-a exprimat bucuria de a participa și în acest an la hramul mănăstirii.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi din Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a instalat pe noul stareț al mănăstirii, ieromonahul Efrem Gogea.
Preasfințitul Părinte Macarie și Preasfințitul Părinte Timotei și-au exprimat bucuria împreună-slujirii cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, la hramul Mănăstirii de la Oarța de Sus. De asemenea, din încredințarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Părinte Timotei Sătmăreanul a citit decizia de numire a ieromonahului Efrem Gogea în demnitatea de stareț al așezământului monahal.
La rându-i, părintele stareț Efrem Gogea, în calitate de gazdă, a mulțumit ierarhilor, preoților slujitori, precum și credincioșilor veniți să o cinstească pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena.
Pentru implicarea activă în viața Bisericii, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat secretarului Primăriei Oarța de Jos, Ilie Chiș, Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar tuturor copiilor și tinerilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești.
Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.
Scurt istoric
Oarța de Sus este o localitate atestată documentar în anul 1391, iar prima mențiune a unei biserici în zonă este din anul 1723.
Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus, aflată la granița cu trei județe: Maramureș, Satu Mare și Sălaj, a fost înființată în anul 2012, la inițiativa Părintelui Mitropolit Andrei.
Primul hram a fost sărbătorit la data de 22 iulie 2012, în ziua de prăznuire a Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, când, la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Andrei a pus piatra de temelie pentru noua biserică. În mai puțin de un an, cu sprijinul unor oameni de bine, a fost ridicată biserica de lemn și casa monahală.
În anul 2013, pe cheltuiala Părintelui Mitropolit Andrei, de la turnătoria Grassmeyer din Innsbruck, Austria, s-a achiziționat un clopot de aproximativ 200 kg, care a fost așezat în turnul-clopotniță. În anul 2014, pentru buna desfășurare a slujbelor arhierești, a fost construit un Altar de vară, iar în anul 2015, crucea veche de fier, de pe coama dealului, a fost înlocuită cu una sculptată în lemn.
Biserica așezământului monahal a fost sfințită în data de 25 iulie 2021, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. La eveniment a asistat și vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).
În prezent, se lucrează la noua casă de oaspeți, edificiu aflat în curs de finalizare.
Obștea mănăstirii, condusă de starețul Pimen Vasile, este formată din viețuitori veniți de la Mănăstirea „Sfânta Maria Skobțova” din Alba Iulia. Întocmai viețuirii lor ascetice din precedenta vatră monahală, adică fără energie electrică sau gaz natural, aceștia au ales aceeași cale a nevoinței. Misiunea lor aparte se adresează și iubitorilor de muzică rock, care au descoperit în liniștea fostei pășuni a satului, devenită mănăstire, armoniile interioare ale credinței.
Din punct de vedere jurisdicţional, așezământul monahal aparține de Protopopiatul Chioar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului