În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, numit și Hozevitul, luni, 5 august 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Piatra Craiului, Protopopiatul Huedin, județul Cluj, cu prilejul hramului.
Ierarhul a sosit la mănăstire încă din ajunul sărbătorii, unde a săvârșit Slujba Privegherii, la finalul căreia a rostit și un cuvânt de învățătură.
Luni, în ziua hramului, de la ora 10:00, la altarul de vară al așezământului monahal, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, starețul așezământului monahal, protosinghelul Antonie Flore, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură prin care i-a îndemnat pe cei prezenți să lupte împotriva a trei patimi care pun stăpânire pe contemporanii noștri: iubirea de plăcere, iubirea de avere și iubirea de mărire.
„Sunt multe plăceri păcătoase la care apelează oamenii. Dumneavoastră observați că zilele acestea o plăcere care aduce mult necaz este consumul de droguri. Se luptă și părinții, și dascălii, chiar și poliția ca să îi îndepărteze pe tineri să nu se obișnuiască să consume droguri și e tare greu. Aceasta este iubirea de plăcere. Acum nu numai consumul de droguri, ci și o viață trupească dezordonată. Vedem foarte mulți tineri care stau împreună necăsătoriți. Concubinajul a devenit așa de răspândit, și căsătoriile se fac târziu, prea târziu pentru a putea crește copii sănătoși și cuminți. Această patimă a iubirii trupești este și ea prezentă în lume. Și apoi mai vedem încă o patimă care îi robește pe tineri în special: mass-media, telefonul, site-urile care dărâmă sufletul, în special cele pornografice. Iubirea de plăcere.
Ca să îți permiți o viață de plăcere, ai nevoie de bani – a doua patimă este, așadar, iubirea de avere. Oamenii aleargă și se zbat să adune și să câștige cât mai mulți bani.
A treia patimă prezentă în lumea noastră este iubirea de mărire. Oamenii aleargă după plăceri, au nevoie să adune bani, dar în același timp au nevoie să ajungă mari.” ” a spus chiriarhul în omilia sa.
Deasemenea Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a explicat și care sunt modurile în care putem lupta împotriva celor trei patimi.
„Sfântul Ioan Iacob ne învață cum să luptăm împotriva celor trei patimi. În cazul lui au fost voturile monahale: împotriva iubirii de plăcere – fecioria, împotriva iubirii de avere – sărăcia și împotriva iubirii de mărire – ascultarea. Acum, nu toată lumea este chemată să se călugărească. Însă cele trei voturi, la măsura noastră, le putem pune în aplicare toți creștinii: feciorie, sărăcie și ascultare. Feciorie – să fim oameni care păstrăm sfințenia căsătoriei. Să nu trăim dezordonat. În ceea ce privește sărăcia – așa cum spune Sf. Ap. Pavel – o viață cumpătată. Iar în ceea ce privește iubirea de mărire – dacă suntem puși în funcții de conducere în stat, să acceptăm, dar să ne facem datoria cu cumpătare. Aici lupta e acerbă.”
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Vlad Irimuș a fost hirotonit diacon, urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Piatra din Protopopiatul Năsăud.
La final, părintele stareț Antonie Flore a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, preoților, dar și credincioșilor care vin an de an, în număr mare, la sărbătoarea mănăstirii.
Scurt istoric
Mănăstirea Piatra Craiului, cu hramul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, este situată în localitatea Bucea, în dreptul Popasului Piatra Craiului, la jumătatea distanței dintre municipiile Cluj-Napoca și Oradea. Așezământul monahal, format din obște de călugări, a fost înființat în anul 1995, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Mănăstirea cuprinde biserica de lemn, stăreţia, chiliile, un paraclis și un muzeu, în care se află o colecție de covoare maramureșene donate de doamna Maria Pop.
În prezent, se lucrează la biserica de zid, precum și la celelalte anexe din cadrul complexului monahal.
Mai multe fotografii AICI.