Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din localitatea bistrițeană Ciceu-Corabia, Protopopiatul Beclean, și-a prăznuit miercuri, 21 octombrie 2020, ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel.
Cu acest prilej, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de clerici, în prezența autorităților locale și a credincioșilor.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, starețul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă”, protosinghelul Teofan Timiș, protopopul de Beclean, preotul Vicențiu Doru Zinveliu, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a îndemnat „să imităm credinţa dată sfinţilor, odată pentru totdeauna”, dându-i ca modele de credință si mărturisire pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, un grup de credincioase din Parohia Salva, îmbrăcate în straie populare specifice Țării Năsăudului, au interpretat mai multe pricesne.
Istoricul mănăstirii
Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia, județul Bistrița-Năsăud, este situată la poalele Cetății Ciceului, fiind înfiinţată în anul 2014, la iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, precum și la dorinţa credincioşilor din zonă, susținuți de primarul Valentin Mureşan. Ridicat în cinstea domnitorului Petru Rareș, așezământul monahal îi are ca ocrotitori spirituali pe Sfinţii Mărturisitori Ardeleni: Cuvioșii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara, Mucenicul Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului și Preoții Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel.
Părintele protosinghel Teofan Timiş, stareţul mănăstirii, a reuşit într-o perioadă scurtă să ridice o casă monahală, un mic paraclis şi să închege o comunitate eclezială în jurul mănăstirii. În prezent, biserica de zid a mănăstirii a fost ridicată până la cota 0, fiind turnată fundația și placa.
Mănăstirea se află în apropierea stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a aparținut domnitorului moldovean Petru Rareș. Acesta, alături de soția sa, Elena Doamna, au ridicat mai multe lăcaşuri de cult, între care Mănăstirea Probota (unde se află și mormântul său), Mănăstirea Râșca, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia, Biserica „Sfântul Dumitru” din Hârlău și Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava. De asemenea, a refăcut Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Humor și Mănăstirea Caracalu de la Muntele Athos.
La Cetatea Ciceului, monument istoric din secolele XIII-XIV, an de an, este organizat un festival închinat voievodului Petru Rareş. În ultimii 50 de ani, numeroși credincioşi se adună aici după praznicul Adormirii Maicii Domnului, în cadrul unei sărbători populare.
Mai multe fotografii AICI
Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din localitatea bistrițeană Ciceu-Corabia, Protopopiatul Beclean, și-a prăznuit miercuri,…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Miercuri, 21 octombrie 2020
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Dumitru Cucură