Cu prilejul pomenirii Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, numit și Hozevitul, așezământul monahal de la Piatra Craiului, Protopopiatul Huedin, județul Cluj, și-a serbat hramul, luni, 5 august 2019, în prezența Înaltpreasfințitului  Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Slujba a început la ora 10:00, iar din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Huedin, pr. Dan Ionuț Lupuțan., starețul mănăstirii, protos. Antonie Flore, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre viața și nevoința Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, care a plecat de pe meleaguri românești și și-a închinat viața lui Dumnezeu în pustiul Hozevei, unde prin jertfă și nevoință a ajuns la sfințenie, la Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de fete de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La final, părintele stareț Antonie Flore a mulțumit Ierarhului pentru prezență, preoților, dar și credincioșilor ce vin an de an, în număr mare, la sărbătoarea mănăstirii.

Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” este situată în localitatea Bucea, în dreptul Popasului Piatra Craiului, la jumătatea distanței dintre municipiile Cluj-Napoca și Oradea. Așezământul monahal, format din obște de călugări, a fost înființat în anul 1995, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu.

Mănăstirea cuprinde biserica de lemn, stăreţia, chiliile, un paraclis și un muzeu, în care se află o colecție de covoare maramureșene donate de doamna Maria Pop.

În prezent se lucrează la biserica de zid, precum și la celelalte anexe din cadrul complexului monahal.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim

Photo Credit: Dumitru Cucură

Din aceeași categorie

Share This