În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 12 aprilie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Ilie și Lazăr” din localitatea Cristorel, județul Cluj.
Cu prilejul hramului, de la ora 10:00, în biserica de lemn a așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, duhovnicul mănăstirii – protosinghelul Siluan Trâmbițașu, precum și alți preoți din împrejurimi.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația Sâmbetei Sfântului și Dreptului Lazăr, pornind de la cuvintele Înțeleptului Solomon: „Dumnezeu n-a făcut moartea şi nu se bucură de pieirea celor vii” (Cartea înțelepciunii lui Solomon 1, 13).
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de psalți.
La finalul Sfintei Liturghii, conform tradiției, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba Parastasului de obște.
La hram au participat numeroși credincioși, precum și oficialități civile și militare, printre care prefectul județului Cluj, doamna Maria Forna, și primarul comunei Așchileu, doamna Ana Cighir.
Scurt istoric
Mănăstirea Cristorel, cu hramurile „Sfântul Ilie Tesviteanul” și „Sfântul și Dreptul Lazăr”, este situată la marginea hotarului satului Cristorel, comuna Așchileu, județul Cluj. Bazele acestui așezământ monahal au fost puse în anul 1998, ctitor fiind prof. Ilie Lazăr, cadru didactic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, împreună cu familia sa.
Complexul monahal este alcătuit din biserica veche de lemn, casa monahală – aflată în proces de amenajare și înfrumusețare, altarul de vară și clopotnița.
În prezent, mănăstirea de maici are o obște formată din șase viețuitoare, aflate sub povățuirea maicii starețe Paraschiva Buculei și a părintelui duhovnic Siluan Trâmbițașu.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Prof. Ilie Lazăr