La sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele), sâmbătă, 24 iunie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” din Someșul Cald, județul Cluj, cu prilejul hramului de vară.
De la ora 10:00, la Altarul de vară al mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, starețul Mănăstirii „Petru Rareș Vodă” din Ciceu-Corabia – protos. Teofan Timiș, duhovnicii Mănăstirii Someșul Cald – părintele Dan Popovici și părintele Zosima Bârsan, duhovnicul Mănăstirii Strâmba – protos. Paisie Pașcu, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Educarea copiilor și a tinerilor”, pornind de la exemplul părinților Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Sfinții Zaharia și Elisabeta. Meditând la importanța misiunii de a-i forma pe copii, ierarhul le-a spus credincioșilor că trei instituții îi formează pe copii și pe tineri: Familia, Biserica și Școala.
La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Vasile Viorel Pașcu.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, tânăra interpretă de muzică populară Ana Maria Mariș a interpretat pricesne.
La finalul slujbei, duhovnicul așezământului monahal, pr. Dan Popovici, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, iar Mitropolitul Andrei le-a dăruit cărți duhovnicești tuturor tinerilor și copiilor prezenți.
Scurt istoric
Mănăstirea „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” de la Someșul Cald a fost înființată în anul 2013, fiind situată pe un platou înalt, pe locul numit Vârful Plopului, în apropiere de localitatea Someșul Cald, comuna Gilău, pe malul lacului Someșul Cald, pe ruta Cluj-Napoca – Mărișel.
Piatra de temelie a complexului monahal a fost pusă la data de 1 noiembrie 2013, iar pe 23 iunie 2014, în ajunul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, s-a pus piatra de temelie a bisericii mănăstirii. Ansamblul monahal este format din biserica mare, un paraclis, chilii, ateliere și o gospodărie anexă.
Proiectul bisericii a fost realizat în stil bizantin, de o echipă de arhitecți condusă de inginerul Claudiu Șipoș. Pictura a fost realizată în tehnica frescă, de către pictorul Claudiu Mihăilă și echipa sa. Sfântul lăcaș a fost târnosit la data 28 august 2022, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Ctitorii mănăstirii sunt familia Salanță Vasile și Angela, care au donat terenul și s-au îngrijit de ridicarea ansambului monahal, fiind singurul din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pus sub ocrotirea Sfântului Vasile cel Mare. Mănăstirea are și un hram de vară, acesta fiind sărbătorit în ziua Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
În prezent, obștea mănăstirii de la Someșul Cald este formată din 10 viețuitoare, fiind îndrumate de maica stareță Maria Vulcu și cei doi duhovnici: Dan Popovici și Zosima Bârsan.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului