În ziua pomenirii Aducerii moastelor Sfantului Ierarh Nicolae la Bari, joi, 9 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Escu, județul Cluj, cu prilejul hramului de vară.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Bichigiu – protosinghelul Irineu Paneș, starețul Mănăstirii Escu – protos. Dorotei Ilieșiu, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre cum putem să ne mântuim și să dobândim Împărăția Cerurilor. Ierarhul și-a început predica pornind de la întrebarea lui Nicodim, un conducător al iudeilor, care a venit la Hristos şi i-a cerut să-l înveţe calea spre mântuire, iar Mântuitorul Iisus Hristos i-a răspuns: „De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu” (Ioan 3, 5).
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de preoți din Protopopiatul Dej.
La finalul slujbei, părintele stareț Dorotei Ilieșiu a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea micii comunități de credincioși din localitatea Escu. În semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit o icoană cu Sfântul Apostol Andrei.
Scurt istoric
Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” de la Escu a fost întemeiată în anul 2018, la inițiativa și cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei al Clujului, în urma desființării Parohiei Escu, din cauza depopulării satului. Astfel, biserica parohială, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, construită între anii 1940-1947, a primit statut de mănăstire. Lăcașul de cult are un iconostas inedit, realizat în anul 1946, o copie după iconostasul de la Mănăstirea Iviron din Muntele Athos. A fost sculptat de ieromonahul Antonie de la Mănăstirea Rohia și a fost pictat de prof. Coriolan Munteanu, conform protopopului Dejului, preotul Ioan Buftea.
Starețul așezământului monahal este părintele protosinghel Dorotei Ilieșiu, care se îngrijește și oferă asistență religioasă credincioșilor puțini rămași în localitate.
Sfântul Ierarh Nicolae este cinstit în mod deosebit la Escu, de două ori pe an, în 6 decembrie, în ziua de pomenire a sfântului, precum și în 9 mai, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari, în Italia.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Pr. Cătălin Feier