La sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele), vineri, 24 iunie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” din Someșul Cald, județul Cluj, cu prilejul hramului de vară.
De la ora 10:00, la Altarul de vară al mănăstirii, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare.
Din sobor au făcut parte: protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul mănăstirii, părintele Dan Popovici, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, pe tema „Despre părinți și copii, în 5 înțelesuri”, vorbindu-le credincioșilor despre importanța și darul familiei, explicând cum sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul ne arată bucuria de a fi părinți.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, mai mulți copii au interpretat pricesne.
După Sfânta Liturghie, PS Părinte Benedict a vizitat biserica de zid a așezământului monahal, care urmează a fi sfințită anul acesta, la data de 28 august, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Scurt istoric
Mănăstirea de la Someșul Cald, înființată în vara anului 2014, este situată pe un platou înalt, în apropiere de localitatea Someșul Cald, comuna Gilău, pe malul lacului Someșul Cald, pe ruta Cluj-Napoca – Mărișel.
Așezământul monahal este singurul din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pus sub ocrotirea Sfântului Vasile cel Mare. Mănăstirea mai are un hram de vară, sărbătorit în ziua Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
Ctitorii mănăstirii sunt familia Salanță Vasile și Angela, care au donat terenul și s-au îngrijit de ridicarea mănăstirii.
Ansamblul monahal este format din biserica mare, un paraclis, chilii, ateliere și o gospodărie anexă.
Obștea, formată din nouă măicuțe, este condusă de maica stareță Maria Vulcu, avându-l duhovnic pe părintele Dan Popovici.
Potrivit maicii starețe, viețuitoarele mănăstirii pictează icoane pe lemn și sticlă. De asemenea, confecționează veșminte monahale și preoțești.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa