Hramul de vară al Mănăstirii „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald a fost sărbătorit sâmbătă, 24 iunie 2017, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului.
Ierarhul a săvârșit alături de un sobor de preoți și diaconi Sfânta Liturghie pe Altarul de vară al așezământului monahal și le-a vorbit credincioșilor despre mangâierea adusă de Sfântul Ioan Botezătorul, întregului neam creștinesc:
În vechiul testament am avut mulți prooroci importanți, prooroc mare a fost Moise, prooroc mare a fost și David, mai sunt cei patru mari prooroci ai Vechiului Testament: Isaia, Iezechiel, Ieremia și Daniel. Au mai fost și alții însă, șirul proorocilor Vechiului Testament, se încheie cu Sfântul Ioan Botezătorul. Acest om mare, pe care Însuși Domnul Nostru Iisus Hristos l-a gratulat cu acest cuvânt, pe care îl găsim scris în Evanghelia după Matei, capitolul 11, versetul 11: dintre cei născuţi din femei nu este unul mai mare decât Ioan Botezătorul.
Ioan – înseamnă Dumnezeu a făcut milă, a făcut dar, a făcut har
Deasemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că fiecare copil este un dar a lui Dumnezeu pentru orice familie.
Nu numai Ioan Botezătorul este darul lui Dumnezeu, ci orice copil este darul lui Dumnezeu. De aceea învățătura creștină ne îndeamnă pe noi să primim copii ca Dar a lui Dumnezeu, și să nu luptăm împotriva copiilor. De aceea vă îndemn iar, pe toate familiile creștine, să aveți măcar trei copii: unul pentru mama, unul pentru tata și unul pentru Biserică și țară.
Tot cu prilejul sărbătorii, ierarhul a săvârșit slujba rasoforiei pentru maicile Minodora și Sofia din cadrul mănăstirii de la Someșul Cald și i-a felicitat încă o dată pe ctitorii acestui loc de rugăciune și de pelerinaj.
Singura mănăstire din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, ocrotită de Sfântul Vasile cel Mare de la Someșul Cald a fost înființată în vara anului 2014. Mănăstirea este situată în apropiere de localitatea Gilău, pe malul lacului Someșul cald, pe ruta Cluj-Napoca – Mărișel. Ctitorii așezământului monahal sunt familia Vasile și Angela Salanța alături de ceilalți membrii din Composesoratul Someșul Cald, care au donat Arhiepiscopiei Clujului terenul pentru ridicarea mănăstirii.
Obștea este condusă de maica stareță Maria Vulcu și de părintele duhovnic Dan Popovici. Potrivit maicii starețe, viețuitoarele mănăstirii pictează icoane pe lemn în stil bizantin, pe sticlă, specifice Lazului și confecționează veșminte monahale și preoțești.
Foto: Dumitru Cucură, Dar