În duminica a 33-a după Rusalii, cunoscută ca Duminica Vameșului și a Fariseului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie la biserica ocrotită de „Sfinții Trei Ierarhi” din municipiul Bistrița. Astfel, cea mai veche biserică ortodoxă de zid din oraș, situată pe strada Alexandru Odobescu, și-a serbat, în avans, hramul.
Locașul de cult a fost neîcăpător datorită numărului mare de credincioși veniți să ia parte la Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, în sobor de preoți și diaconi.
Pornind de la pericopa evanghelică a Duminicii Vameșului și Fariseului, în cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului le-a vorbit credincioșilor despre importanța participării la sfintele slujbe, în duminici și sărbători.
La finalul slujbei, părintele paroh Ioan Pintea i-a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru onoarea de a sluji în locașul de cult în care, de-a lungul vremii, au propovăduit preoți importanți ai Bisericii Ortodoxe.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Andrei Mureșanu” a bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, condusă de arhid. Cornel Pop. La finalul slujbei a fost săvârșită o slujbă de parastas pentru ierarhii și preoții care au slujit la altarul acestei biserici, dar și pentru ctitori.
Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” Bistriţa a fost primul edificiu al cultului ortodox ridicat în oraș, între anii 1927-1938. Piatra de temelie a locașului de cult a fost pusă în anul 1927, iar primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de limba și literatura română al poetului George Coșbuc, al mitropolitului Nicolae Bălan și al patriarhului Miron Cristea. Pictura murală originală a edificiului a fost schimbată între ani 1987-1990 când clădirea a fost restaurată. Pictura veche, realizată de pictorul Ioan Herţeg a fost acoperită cu picturi în stil religios, executate în tehnica tempera grasă. Iconostasul şi scaunele arheiereşti sculptate din lemn au fost restaurate tot în aceeaşi perioadă.