În a doua zi după Bobotează, marți, 7 ianuarie 2025, când Sfinţii Părinţi ai Bisericii au rânduit a se prăznui Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din Năsăud (Parohia Năsăud III – Blocuri), cu prilejul cinstirii ocrotitorului spiritual.
De la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Năsăud – preotul Ovidiu-Ioan Sermeșan, care este și parohul comunității, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, contabilul Protopopiatului Năsăud – preotul Georgică Cira, directorul Centrului Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi – preotul Paul Gavriloaie și preotul misionar Mihai Iustin Sermeșan.
După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și învățătura Sfântului Ioan Botezătorul, oferindu-l drept model pentru credincioși. Aceștia au fost îndemnați să privească la icoana sfântului pentru a învăța lecții valoroase de curaj, dăruire și dragoste față de Dumnezeu, aplicabile în viața de zi cu zi.
Răspunsurile liturgice au fost date de întreaga comunitate parohială prezentă. La chinonic, tânăra Raluca Caian-Nicolae a interpretat pricesne.
La finalul slujbei, ierarhul i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, în frunte cu părintele protopop Ovidiu-Ioan Sermeșan.
În calitate de gazdă, protopopul Ovidiu-Ioan Sermeșan a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântarea adusă la început de an calendaristic, precum și cu ocazia prăznuirii ocrotitorului spiritual.
Scurt istoric
Parohia Năsăud III – Blocuri, cu hramul „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul”, a fost înfiinţată în anul 2002, ca o necesitate pastoral-misionară și la dorința credincioșilor din cartierul de blocuri din oraș. Până la edificarea bisericii parohiale, slujbele s-au ținut într-un spaţiu improvizat din cadrul unei grădiniţe.
Lăcașul de cult a fost construit între anii 2003 – 2006, piatra de temelie fiind pusă la data de 29 iunie 2003. Între anii 2006 – 2008, biserica a fost pictată în tehnica „frescă” de către pictorul Victor Tistu din Buhuşi, iar catapeteasma a fost realizată din lemn de stejar de către sculptorul Arsenie Constantin din Grumăzeşti, jud. Neamţ. Este primul lăcaş de cult în care s-a pictat Martiriul Sfinţilor Năsăudeni, conform preotului paroh Ovidiu-Ioan Sermeşan, care este primul preot al parohiei şi ctitorul bisericii.
La data de 21 septembrie 2008, biserica a fost târnosită de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului