La sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sâmbătă, 29 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cu prilejul hramului bisericii parohiale.
De la ora 10:00, în biserica parohială, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, parohul bisericii – preotul Dan Cismaș și preotul Emil-Nedelea Cărămizaru – parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” – Nou din București.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și activitatea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, vorbindu-le celor prezenți despre întâlnirea determinantă a celor doi corifei cu Domnul Iisus Hristos, întâlnire care le-a schimbat viața.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Gelu Hotea, împreună cu baritonul Alexandru Chiriac, solist al Operei din Brașov. La chinonic, interpreții de muzică populară Valeria și Traian Ilea, precum și un grup de copii de la Clubul vedetelor „Muguri de Folclor” din Cluj-Napoca, coordonat de prof. Săndel Filip, au susținut un recital de pricesne.
La finalul Sfintei Liturghii, în curtea bisericii, pornind de la faptul că în satul românesc tradițional, după slujbă, oamenii participau la hora satului, Valeria și Traian Ilea, alături de grupul de copii de la Clubul vedetelor „Muguri de Folclor” din Cluj-Napoca, coordonat de prof. Săndel Filip, au susținut un scurt moment de muzică populară.
Zilele hramului
Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Mănăștur, păstorită de preotul paroh Dan Cismaș, organizează în perioada 24-30 iunie, cu ocazia hramului, o serie de manifestări cultural-religioase:
- Luni, 24 iunie: De la ora 18:00, a fost organizată o seară de rugăciune și meditație, fiind oficiată Taina Sfântului Maslu, în sobor de preoți, în frunte cu protosinghelul Chiril Zăgrean, starețul Mănăstirii Rebra-Parva, județul Bistrița-Năsăud, care a rostit un cuvânt de învățătură.
- Joi, 27 iunie: După slujba Vecerniei, pentru al doilea an consecutiv, Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cluj-Napoca a răsplătit excelența elevilor de gimnaziu de la cele trei școli din aria sa: Școala Gimnazială „Ion Creangă”, Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” și Școala Gimnazială „Octavian Goga”. Un număr de 107 elevi au obținut media anuală 10 în anul școlar 2023-2024 și au fost premiați în cadrul unei ceremonii speciale. Fiecare elev a primit o diplomă de merit, o carte de rugăciuni pentru elevii de gimnaziu, o cutie de bomboane și o bursă în valoare de o sută de lei. Mai multe detalii aici.
- Vineri, 28 iunie:
- La ora 08.00, a fost oficiată Sfânta Liturghie, urmată de Taina Sfântului Maslu. A slujit și a predicat protosinghelul Anastasie Berbecel, duhovnicul Mănăstirii Florești.
- Tot vineri, în ajunul hramului, la ora 17:45, a fost întâmpinată racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae și icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Nicolae, odoare de mare preț care se află la Biserica Voievodală „Sfântul Gheorghe” – Nou din București. Sfintele odoare au fost aduse cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de o delegație a Bisericii „Sfântul Gheorghe” – Nou din Capitală, condusă de preotul paroh Emil-Nedelea Cărămizaru. Credincioșii se vor putea închina până duminică seara, 30 iunie, după care sfintele moaște se vor îndrepta spre biserica din Capitală, unde se află încă din secolul al XVI-lea.
- De la ora 18:00, a fost oficiată Vecernia Mare cu Litie. La finalul slujbei, preotul profesor Simion Todoran a susținut o conferință duhovnicească pe tema „Sfinții Petru și Pavel în lumina Sfintelor Scripturi”.
- Joi, 29 iunie: În ziua hramului, la Sfânta Liturghie a slujit Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, în curtea bisericii, credincioșii prezenți au avut parte de un recital de muzică populară susținut de Valeria și Traian Ilea și de un grup de copii de la Clubul vedetelor „Muguri de Folclor” din Cluj-Napoca, coordonați de prof. Săndel Filip.
- Duminică, 30 iunie: Manifestările vor culmina cu săvârșirea Sfintei Liturghii, începând cu ora 10:00, oficiată de un sobor de clerici, în frunte cu preotul Emil-Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe” – Nou din București. Seara, de la ora 18:00, va fi oficiată Taina Sfântului Maslu, invitat special fiind starețul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie” de la Nușeni, arhimandritul Paisie Iloaie.
Scurt istoric
Biserica Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din Decembrie 1989.
Piatra de temelie a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus.
Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma. Biserica are o lungime de 50 m, o lățime de 38 m și o înălțime de 62 m.
Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, la data de 10 aprilie 2022, ierarhul a sfințit cele patru clopote noi ale lăcașului de cult. Acestea au fost realizate la Turnătoria de clopote „Blotor” din Satulung, jud. Maramureş. Clopotele sunt turnate din bronz curat, lingourile de cupru și de staniu fiind importate din Germania. Clopotul mare are 476 kg (nota muzicală LA),
În perioada 7 septembrie 2020 – 15 decembrie 2023, biserica – de dimensiuni impresionante – a fost pictată în tehnica frescă, fiind realizați peste 7.000 de mp de pictură. Lucrările au fost executate de o echipă de pictori, coordonată de pictorul Stanislav Grecu.
Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe arhidiaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și preotul pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului