În Duminica întâi din Post (a Ortodoxiei), 24 martie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Buna Vestire” din Beclean, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului bisericii parohiale.
De la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: preotul paroh Cristian Dragoș, care este și protoiereul Protopopiatului Beclean, proinprotopopul Vicențiu Doru Zinveliu, duhovnicul Mănăstirii Pantocrator din Beclean – protosinghelul Luca Gheberta, inspectorul școlar pentru disciplina Religie din cadrul ISJ Bistrița-Năsăud – pr. prof. Adrian Cherhaț, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, precum și alți preoți invitați.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de cântărețul bisericesc Vasile Tecar.
La finalul Liturghiei, părintele protopop Dragoș Cristian a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din anul mântuirii 2024. La finalul textului pastoral, credincioșii au fost îndemnați să fie darnici și milostivi cu aproapele lor și să sprijine activitățile Bisericii prin contribuţia lor la colecta pentru Fondul Central Misionar. Sumele adunate vor fi destinate activităților pastoral-misionare și social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române, precum și sprijinirii așezămintelor sociale, parohiilor izolate, în care locuiesc doar oameni în vârstă, a mănăstirilor sărace şi a eparhiilor din ţară şi din diaspora, cu posibilităţi financiare precare.
Părintele Episcop-vicar Benedict a rostit un cuvânt duhovnicesc și a subliniat importanța Duminicii întâi din Post, a Ortodoxiei.
De asemenea, protopopul Cristian Dragoș, în calitate de paroh, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor ce au participat la hramul bisericii. Din partea parohiei, toți cei prezenți au primit în dar un îndreptar de spovedanie.
La hram au luat parte autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, în frunte cu prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă.
Scurt istoric
Parohia Ortodoxă Beclean IV a luat fiinţă la data de 1 februarie 2015, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, prin hotărârea nr.659/2015 a permanenţei Consiliului Eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Biserica „Buna Vestire” a fost construită în anul 1892, în formă de navă, din piatră cioplită intercalată cu zidărie din cărămidă, cu un turn la intrare ce măsoară 25 m înălțime; naosul este dominat de trei bolți zidite din cărămidă care sunt susținute de două arce transversale, tot din cărămidă.
Lăcașul de cult a deservit inițial nevoile unei părți din comunitatea romano-catolică din acea vreme. În anul 1935, biserica a fost cumpărată de către frații Pompei și Iacob Făgărășan, primul fiind preot, iar al doilea medic militar, ambii din Beclean, care au donat-o ulterior Episcopiei Greco-Catolice din Cluj-Napoca. În anul 1938, biserica a fost acoperită cu tablă și tot în acel an au fost cumpărate și clopotele. Pisania bisericii consemnează că în data de 20 octombrie 1935 aceasta a fost sfințită de către Episcopul Iuliu Hossu. În anul 1948, comunitățile locale ale cultului greco-catolic au revenit la cultul ortodox român, iar biserica a intrat în proprietatea Episcopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului. La data de 28 iulie 1974, lăcașul a fost resfințit de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu, iar în anul 1989 a fost împodobit cu pictură, în tehnica tempera grasă, realizată de către pictorii Tistu Victor din Bacău și Ștefan Teodor din Baia Mare. Tot atunci s-a înlocuit și vechiul iconostas cu unul sculptat în lemn masiv, fiind realizat de sculptorul Ivan Radu din Bistrița.
Odată cu înființarea Parohiei Beclean IV, în anul 2015, slujitor al acestei biserici, în jurul căreia s-a format noua comunitate, a fost instalat preotul Cristian Dragoș, care din anul 2021 este și protoiereul Protopopiatului Beclean.
Începând cu anul 2015, sfântul lăcaș a intrat într-un amplu proces de restaurare care a presupus refacerea turnului clopotniță, a șarpantelor și a învelitorii; a fațadei și a trotuarelor; înlocuirea elementelor de tâmplărie; reconstrucția gardului împrejmuitor, a altarului de vară, precum și alte lucrări de amenajare a curții interioare. În prezent, biserica este în curs de pictare din nou, în tehnica frescă.
În anul 2018 s-a reușit, prin contribuția exclusivă a credincioșilor, achiziționarea unui imobil din proximitatea bisericii, astfel că, între anii 2019-2023, a fost renovat capital, amenajat și modernizat, fiind transformat în casă parohială. La data de 17 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, în biserica parohială, iar la finalul Liturghiei a sfințit casa parohială.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului