Așezământul de copii „Sfântul Onufrie cel Mare” de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Floreşti, județul Cluj, și-a cinstit vineri, 12 iunie 2020, ocrotitorul spiritual, în ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Onufrie cel Mare, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Cu acest prilej, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a sfințit clopotele bisericii din cadrul așezământului și a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Slujba a fost oficiată în curtea așezământului, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.
După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură.
„Onufrie înseamnă «cel mereu fericit»! Cel mereu fericit trimite la bucuria copiilor care sunt mai mereu fericiți și, extinzând această fericire, la toți cei care se ostenesc slujind copiii. Cei care se ocupă de copii, eu cred că sunt mereu fericiți! Bucuria copiilor este contagioasă, pe de o parte, dar pe de altă parte, Dumnezeu, Cel care iubește așa de tare copiii, sunt convins că îi umple de bucurie pe toți cei care se îngrijesc de ei. Îi felicităm pe toți cei care fac acest lucru aici și Îl rugăm pe Dumnezeu să-i mângâie, să vă mângâie, să ne mângâie și să ne îmbrățișeze pe toți cei care astăzi ne-am adunat de praznicul Sfântului Onufrie cel Mare.”, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul Liturghiei, Preasfințitul Benedict s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de muzică bizantină „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, a avut loc o lansare de carte și vernisajul unei expoziții de fotografie și pictură.
Activitatea filantropică a mănăstirii – Aşezământul pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare”
Potrivit părintelui protosinghel Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii Florești, inițiatorul și promotorul proiectului, ideea unui astfel de proiect a apărut în anul 1994, odată cu înființarea Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Floreşti, județul Cluj.
Totuși, proiectul prinde contur abia în anul 2013. La data de 13 mai 2013 s-a înfiinţat Asociaţia Filantropică „Sfântul Onufrie”, iar pe 12 iunie, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Onufrie cel Mare, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a pus piatra de temelie a noului așezământ pentru copii.
Aşezământul pentru copii „Sfântul Onufrie cel Mare” a fost acreditat în anul 2015 și cuprinde patru case de tip familial, o biserică, spațiu de recreere și loc de joacă. Este destinat ocrotirii, îngrijirii și asigurării unei dezvoltări armonioase a copiilor separați temporar sau definitiv de familia lor. Serviciile oferite în cele patru case de tip familial sunt: servicii de găzduire; servicii de îngrijire: hrană, igienizare; servicii educative: educaţie informală, extracurriculară; dezvoltarea deprinderilor de viaţă şi sprijin în efectuarea temelor; servicii de consiliere socială a copilului şi a familiei; medierea relaţiei dintre copil şi familia acestuia; reprezentare şi mediere în relaţia cu autorităţile; sprijin material ocazional, în funcţie de nevoi.
Mai multe fotografii AICI
Așezământul de copii „Sfântul Onufrie cel Mare” de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Floreşti, județul…
Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Vineri, 12 iunie 2020
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului