Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie” al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat slujba Parastasului pentru pacienții care au trecut la cele veșnice, eveniment care a devenit deja tradiție.
Cu ocazia hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de la ora 9:00, în paraclisul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Ierarh Nectarie” din Cluj-Napoca, de Arhimandritul Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Vineri seara, 9 noiembrie 2018, începând cu ora 18:00, în paraclisul așezământului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat slujba Parastasului pentru pacienții carea au trecut la Domnul în ultimul an, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: protopopul protopopiatului Cluj II – pr. Alexandru Constantin Ciui, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul centrului – pr. dr. Bogdan Chiorean și alți preoți invitați.
Alături de Părintele Mitropolit și preoții slujitori, la slujba Parastasului au fost prezente cadrele medicale ale centrului, pacieții și numeroase rude ale celor care au trecut la Domnul în această instituție.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a amintit despre faptul că cetatea stătătoare nu este cea de pe pământ, ci este în ceruri, folosindu-se în acest sens de cuvintele Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Evrei.
De asemenea, Ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe directorul centrului, părintele Bogdan Chiorean, cu dreptul de a purta cruce.
La finalul slujbei, părintele Bogdan Chiorean a mulțumit ierarhului pentru prezență, care a devenit deja o tradiție, angajaților și celor care sprijină activitatea de îngrijire paliativă, prezentând activitatea instituției. În ultimul an, la Centrul de Îngrijiri Paliative din Cluj-Napoca au trecut la Domnul peste 460 de pacienți care sufereau de cancer.
„Îngrijirile paliative pun deosebit accent pe calitatea vieții și demonstrează faptul că pentru un om cu boală incurabilă se poate face încă mult, atunci când spitalele clasice spun că nu se mai poate face nimic. Sprijinirea familiei este un alt deziderat al acestui tip de îngrijire, astfel că, întâlnirea la anumite intervale cu aparținătorii pacienților adormiți, mai ales în cadrul slujbelor de pomenire, este benefică și obligatorie specificului activității noastre.
Proiectul poate fi considerat unul național, prin diversitatea locurilor de proveniență a pacienților: „Au fost asistați pacienți din județele Cluj, Alba, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Călărași, Mureș, Satu-Mare, Sibiu, Bihor, Bacău, Caraș-Severin, Hunedoara, Brăila, Constanța, Galați, Olt, Suceava, Vâlcea și București. În perioada mai 2013 – mai 2018, au fost asistați 2.463 de pacienți, totalizând 44.262 de zile de îngrijire. Rata de utilizare a paturilor a depășit 92%, cu mult peste media națională. Admiterea în Centru se face pe baza unei liste de așteptare, care conține în permanență peste 100 de persoane”, conform celor afirmate de directorul Centrului, pr. dr. Bogdan Chiorean.
Un proiect unic în Transilvania
Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului şi Clujului, care a fost inițiat în anul 2009 de către Preasfințitul Vasile Someşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Construcţia aşezământului a fost continuată şi finalizată în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, sub coordonarea directă a Preasfințitului Vasile Someşanul.
Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca este un proiect unic în această zonă a Transilvaniei şi a fost sfinţit și inaugurat în data de 9 noiembrie 2012, în ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie.
Așezământul cuprinde o unitate spitalicească cu 40 de paturi, farmacie, ambulatoriu şi un centru de zi, o capelă, o sală de conferinţe şi chilii pentru maicile care, împreună cu preotul Centrului, acordă îngrijire duhovnicească necesară pacienţilor şi familiilor acestora.
Echipa este formată din 50 de persoane: medici, farmacist, asistenți medicali, infirmieri, asistenți sociali, psiholog, preot și personal administrativ. Lor li se alătură constant un număr de 25 de voluntari, de diverse profesii.
Pe lângă Centrul de Îngrijire, anul acesta a fost înființată și o Școală Postliceală Sanitară, ce poartă numele aceluiași sfânt ocrotitor, în cadrul centrului.
„Centrul a avut încă de la început o deschidere deosebită și spre activitățile de învățământ, astfel că aproximativ 150 de studenți de la Teologie, Medicină și Asistență Socială își desfășoară practica de specialitate în instituția noastră. Mai mult, centrul a fost acreditat ca instituție de practică clinică a îngrijirilor paliative pentru rezidenții în oncologie, astfel că medicii oncologi desfășoară module teoretice și stagii clinice, fiind mentorizați de către medicii noștri, care sunt și formatori în paliație. Anul acesta, dată fiind nevoia extraordinară de asistenți medicali care să înțeleagă modul de abordare complexă a pacientului incurabil într-un mediu axat pe valorile creștine, a fost înființată în cadrul centrului și o școală postliceală sanitară, ce poartă numele aceluiași sfânt ocrotitor”, a spus pr. Bogdan Chiorean, conform publicației Ziarului Lumina.