Concertul de gală al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu” a avut loc sâmbătă, 18 martie 2017, chiar în ziua în care cel dintâi Mitropolit al Clujului ar fi împlinit vârsta de 96 de ani.
Numeroși oameni de cultură, studenți și clujeni de toate vârstele au participat la tradiționalul eveniment organizat anual de fundația care poartă numele Mitropolitului Bartolomeu.
Pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca a urcat, așa cum este tradiția, Cvartetul Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca. Concertul celor patru membrii a fost prefațat de un recital muzical susținut de Corala „Psalmodia Transylvanica” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj dar și de discursul invitatului special din acest an, Cristian Hadji Culea, directorul Teatrului Național din Iași, prieten apropiat și confident al Mitropolitului Bartolomeu.
În deschiderea evenimentului, Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a evocat în câteva cuvinte personalitatea Mitropolitului Bartolomeu, subliniind încă o dată puterea prin care s-a impus atât ca voce importantă în lumea culturală și socială, cât mai ales ca model aparte pentru tineri, pe care îi prețuia într-un mod special.
„Nu în zadar a primit apelativul de „Leul Ardealului”, atât pentru personalitatea sa puternică, cât și datorită celui ce a fost literatul Valeriu Anania, dar și ierarhul orator, Bartolomeu”, a afirmat Înaltpreasfințitul Andrei.
Prin acest eveniment anual, Fundatia „Mitropolitul Bartolomeu” își propune să își reconfirme deschiderea ei culturală dar și să promoveze proiectul generos al acordării de burse tinerilor merituoși dar lipsiți de posibilități financiare.
Mitropolitul Bartolomeu ar fi împlinit astăzi vârsta de 96 de ani
Ierarhul s-a născut pe 18 martie 1921, în comuna Glăvile, Jud. Vâlcea.
Preoții și credincioșii clujeni s-au rugat astăzi, la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană pentru odihna sufletului celui ce a păstorit timp de 18 ani Eparhia Clujului. După slujbă, preoții slujitori au coborât în cripta ierarhilor din subsolul catedralei, unde au rostit rugăciuni și au aprins câte o lumânare.
Mitropolitul Bartolomeu a avut două mari evlavii
„Cea mai mare și cea dintâi evlavie a avut-o față de Maica Domnului, izvorâtă și din faptul că el și-a iubit foarte mult mama. Și față de Maica Domnului, evlavia lui a fost într-atât de mare încât a socotit că el trebuie să locuiască în casa ei de la Mănăstirea Nicula. În același timp, având conștiința că prezența lui în Mănăstirea Nicula va aduce un plus, mai ales că vremurile nu erau foarte favorabile mănăstirii. A doua evlavie și asemănare, era Sfântul Ioan Botezătorul, prototipul monahului. În icoane, Sfântul Ioan Botezătorul este reprezentat cu aripi de înger, una dintre calitățile Mitropolitului Bartolomeu, pentru că, în scrierile sale s-a identificat cu îngerul fără aripi, care aripi le-a dobândit atunci când a plecat de pe pământ și cu care aripi poate să vină în preajma noastră ca să ne dea tărie și putere pentru a mărturisi credința, pentru a fi statornici în credință și pentru a nu ne pierde cu firea”, a spus astăzi, Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului.