Marți, 17 noiembrie 2020, la Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda, județul Cluj, a avut loc sinaxa monahală, în cadrul căreia s-au întâlnit stareţii, stareţele şi duhovnicii de la mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Lucrările sinaxei s-au desfășurat în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
În deschiderea evenimentului, începând cu ora 8:00, în biserica așezământului monahal, arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor restrâns de stareți și duhovnici.
De la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat o slujbă de Te Deum, în prezența chiriarhului locului și a cinului monahal prezent, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor din perioada stării de alertă.
Apoi, în sala muzeului mănăstirii, s-au desfășurat lucrările sinaxei, fiind deschise și prezidate de Părintele Mitropolit Andrei, care le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, precum și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
În cadrul întâlnirii, ieromonahul Matei Motentan, viețuitor al Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Băișoara, a susținut un referat pe tema „Filantropi de ieri și de azi, care au ctitorit și zidit mănăstiri”. Subiectul prelegerii a cuprins tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2020, și anume: „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.
La final, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor, a făcut câteva anunțuri administrative și a adresat un gând bun.
Au fost aduse la cunoştință ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod în ceea ce priveşte buna rânduială şi disciplină a vieţii monahale, iar cei prezenți au avut ocazia de a adresa întrebări și de a dezbate împreună teme de actualitate din viața bisericească și monahală. Printre altele, s-a făcut referire la importanța acțiunii misionare și filantropice în rândul semenilor.
În Arhiepiscopia Clujului, mai multe așezăminte monahale desfășoară o bogată activitate social-filantropică, printre care amintim următoarele centre din cadrul mănăstirilor: Centrul de îngrijire al persoanelor vârstnice „Aurel și Dudica Milea” de la Mănăstirea Dobric, jud. Bistrița-Năsăud; Așezământul de copii „Sfântul Onufrie cel Mare” de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Floreşti, jud. Cluj; Așezământul pentru vârstnici „Sfântul Cuvios Porfirie” de la Tureni, proiect în desfășurare, coordonat de Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Cheile Turzii; Așezământul social pentru copii orfani de la Dorolea, jud. Bistrița-Năsăud, proiect în desfășurare, coordonat de Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Rebra-Parva; Așezământul școlar – Internat – de tip social pentru copii de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele; Cabinetul stomatologic de la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Salva; și Cabinetul medical de la Mănăstirea „Mihai Vodă” din Turda.
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Dumitru Cucură