Vineri, 27 mai 2022, la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca a avut loc festivitatea de absolvire a elevilor claselor a XII-a, promoţia 2018-2022. Cei 75 de elevi absolvenți din clasele de teologie, sțiințe ale naturii și filologie au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate în cei patru ani de studiu, trăind totodată bucuria și emoția bilanțului acestei perioade.
Evenimentul a debutat dimineață, în capela instituției de învățământ teologic, cu oficierea Sfintei Liturghii.
Momentul festiv a avut loc de la ora 10:30, în curtea Centrului Eparhial, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care i-a binecuvântat pe absolvenți și le-a adresat un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia i-a îndemnat să se facă pildă celorlalți „prin purtarea, cuvântul, dragostea, curăția și credința lor”, pornind de la cuvântul Sfântului Apostol Pavel adresat ucenicului Timotei: „Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale, ci fă-te pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa, cu curăţia” (I Timotei, 4, 12).
La festivitate, pe lângă familiile și cei dragi ai elevilor absolvenți, au luat parte colectivul profesoral, reprezentanți de la Centrul Eparhial și de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj.
După intonarea imnului „Gaudeamus igitur”, părintele prof. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul colegiului, i-a felicitat pe toți absolvenții și a rostit un gând duhovnicesc, îndemnându-i să nu își lase tinerețea furată de murdăriile acestei lumi, adăugând că „valoarea are întotdeauna virtutea în spate, iar virtutea este de la Dumnezeu”.
De asemenea, inspectorul de religie al județului Cluj, pr. prof. Marian Sidon, a transmis mesajul de felicitare al inspectorului școlar general al ISJ Cluj, prof. Marinela Marc.
Excelența în educație
Cei mai buni elevi au fost premiați pentru rezultatele obținute la învățătură și la concursurile și olimpiadele la care au participat în acest ultim an de școală. Cu acest prilej, diriginții lor i-au felicitat și le-au oferit diplome și cărți, încurajându-i să continue să învețe cu aceeași sârguință și în anii de facultate, devenind astfel oameni de bază ai societății. Clasele au fost conduse în această perioadă de profesorii diriginți: pr. prof. dr. Petru Stanciu, prof. Ioana Perșa și prof. dr. Mihai-Florin Hasan, duhovnic fiind arhim. prof. Samuel Cristea.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a oferit șefului de promoție, Darius-Vasile Călugăr – profilul Teologie Pastorală, o excursie în Țara Sfântă. Totodată, acesta a primit și premiul „Părintele Profesor Ioan Bunea”, acordat în fiecare an din partea familiei vrednicului de pomenire preot Ioan Bunea, în semn de omagiu pentru cel ce a fost de-a lungul timpului un adevărat model pentru elevi.
Apoi, șeful de promoție Darius-Vasile Călugăr a susținut discursul festiv, în cadrul căruia a rememorat momentele frumoase din cei patru ani de studiu, totodată mulțumindu-le profesorilor și celor care au contribuit la dezvoltarea și formarea lor.
La final, a urmat momentul de predare a cheii, când reprezentanții claselor a XII-a au înmânat cheia colegilor mai mici cu un an, care și-au asumat public responsabilitatea de a contribui, prin rezultatele lor, la menținerea prestigiului școlii.
În anul școlar 2021-2022, la Colegiul Ortodox din Cluj-Napoca au absolvit 75 de elevi, de la profilul teologie pastorală, științe ale naturii și filologie. În următoarea perioadă, ei se vor pregăti pentru a susţine examenul de Bacalaureat, după care se vor înscrie la facultate.
Scurt istoric
Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” îi desfășoară neîntrerupt activitatea din anul 1952, din momentul desființării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Roman din Cluj (1924-1952).
Din anul 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, școala s-a deschis și spre ciclul primar și gimnazial, întrucât solicitările comunității erau evidente, dar și pentru că se dorea reînvierea celor două școli închise abuziv de comuniști: Liceul Ortodox „Mitropolitul Simion Ștefan” și Liceul Ortodox „Doamna Stanca”. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele primului liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.
Din luna august 2021, fostul Seminar Teologic Ortodox a dobândit titulatura de Colegiu Ortodox, prin Ordinul Ministerului Educației 4593/05.08.2021, și tot de atunci a fost ales ca patron spiritual Mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967), cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca.
Anul școlar 2021-2022 a început cu un efectiv de 960 elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut.
Din toamna anului 2012 până în prezent, instituția de învățământ teologic este condusă de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, care este și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, precum și inspector eparhial pentru catehizarea parohială, ocupându-se de organizarea și supravegherea activităților catehetice din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului