În Duminica a 5-a din Postul Mare (a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca), 6 aprilie 2025, la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, a avut loc întronizarea Preasfințitului Părinte Benedict în demnitatea de Episcop al Sălajului. Ceremonia de instalare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în prezența unui sobor numeros de ierarhi, preoți și diaconi, a oficialităților civile și militare, precum și a mii de credincioși.
Ceremonia de întronizare a fost precedată de Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI, împreună cu un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Din soborul ierarhilor au făcut parte: Preasfinţitul Părinte LUCIAN, Episcopul Caransebeșului, Preasfinţitul Părinte SOFRONIE, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfinţitul Părinte NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte PAISIE SINAITUL, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Episcop ales al Episcopiei Sălajului, Preasfinţitul Părinte DAMASCHIN DORNEANUL, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și Preasfinţitul Părinte TIMOTEI SĂTMĂREANUL, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța smereniei și a slujirii aproapelui ca principii fundamentale ale vieții creștine, după modelul de slujire şi jertfelnicie oferit de Mântuitorului Iisus Hristos.
„Nici măcar Apostolii, cei apropiaţi de Domnul, nu au putut să înţeleagă ideea aceasta că există şi altfel de autoritate, nu una prin forţă, nu una prin putere, nu una prin impunere, ci o autoritate a slujirii, a iubirii, a smereniei, a te pune pe tine mai prejos decât toţi ceilalţi. De unde vedem asta? Din ceea ce au cerut Apostolul Ioan, de la care nici nu ne-am fi aşteptat, şi Apostolul Iacob, când Domnul Hristos le-a spus că «vom merge la Ierusalim şi iată ce se va întâmpla: Fiul Omului va fi dat în mâinile arhiereilor, cărturarilor, ale păgânilor». Taman atunci ei au zis: «Doamne, vrem să-Ţi cerem ceva: Dă-ne să stăm unul de-a dreapta şi unul de-a stânga Ta, întru Slava Ta». De ce nu au putut înţelege nici Apostolii? Pentru că ei aveau nevoie de un ajutor pe dinăuntru pentru a putea intra într-o altfel de gândire. După pogorârea Duhului Sfânt, mentalitatea s-a schimbat şi de aceea Sfântul Apostol Pavel a putut să scrie creştinilor din Filipi: «Gândul acesta să fie întru voi». Care gând? «Gândul acesta care era şi în Hristos Iisus, Care Dumnezeu fiind S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, la înfăţişare aflându-Se ca un om, Care S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-se până la moarte şi încă moarte de Cruce»”, a subliniat PS Damaschin Dorneanul. Citește mai multe aici: PS Damaschin Dorneanul, despre autoritatea slujirii, a iubirii și a smereniei, la întronizarea PS Benedict ca Episcop al Sălajului
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Episcopale din Zalău, dirijat de Ciprian Ghiurco, și de Corul Liceului Ortodox „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău, dirijat de prof. Florin Lazăr. La chinonic, diaconul Paul Pop și interpreta de muzică populară Alice Ghile au interpretat pricesne.
Ceremonia de întronizare
La finalul Liturghiei, Mitropolitul Andrei a oficiat ceremonia de întronizare a Preasfințitului Părinte Benedict în scaunul chiriarhal al Episcopiei Sălajului, acesta fiind recunoscut în mod public și solemn în noua sa demnitate și prezentat clerului, precum și credincioșilor încredințați spre păstorire.
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a citit Gramata Mitropolitană, semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, documentul oficial prin care se recunoaște și se prezintă noul chiriarh. Prin această Gramată, Preasfințitul Benedict primește, în mod public și oficial, învestirea și confirmarea canonică de păstorire a Episcopiei Sălajului, demnitate pentru care a fost ales arhipăstor de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
În continuare, Părintele Mitropolit Andrei i-a înmânat Preasfințitului Părinte Episcop Benedict însemnele slujirii arhierești (mantia, crucea pectorală, engolpionul și cârja arhierească), după care l-a așezat în scaunul chiriarhal din Catedrala Episcopală. Cu acest prilej, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, noul Episcop al Sălajului a primit Crucea Patriarhală și Engolpionul pentru ierarhi.
„Un om al rugăciunii”
Mitropolitul Andrei a vorbit despre misiunea păstorului duhovnicesc și a subliniat importanța acestui moment din istoria Eparhiei Sălajului, exprimându-și convingerea că Preasfințitul Părinte Benedict va conlucra pentru binele și mântuirea credincioșilor din eparhia încredințată spre păstorire, numindu-l „om am rugăciunii”.
„Întâi de toate, păstorul trebuie să-i primească pe toţi, cu toată dragostea. În al doilea rând, trebuie să se roage pentru toţi. Ştim că Preasfinţitul Benedict este un om al rugăciunii şi în calitatea de Episcop al Sălajului se va ruga pentru frăţiile voastre, pentru toţi credincioşii pe care Dumnezeu astăzi îi dăruieşte ca fii sufleteşti. (…) Apoi, pe lângă faptul că-i primeşte pe toţi, că se roagă pentru toţi, păstorul trebuie să-i iubească pe toţi. Mare virtute dragostea, cea mai mare! Sălăjenii, oameni credincioşi, blânzi şi cuminţi, au nevoie de iubirea Preasfinţiei Voastre, de iubirea clerului ce păstoreşte aici, în această eparhie. În al patrulea rând, ne spune Sfântul Petru, trebuie să le purtaţi sarcinile şi nu sunt puţine. Oamenii au multe probleme cu care se confruntă în ziua de astăzi şi trebuie să punem umărul să-i ajutăm să şi le ducă până la capăt”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
Mesajul de bun-venit din partea clerului și a credincioșilor din județul Sălaj a fost transmis de vicarul administrativ al Eparhiei Sălajului, preotul Claudiu Nechita.
„Vă întâmpinăm cu inimi deschise, căci în persoana Preasfinţiei Voastre vedem chipul ierarhului tânăr, plin de râvnă, înţelepciune şi dragoste jertfelnică faţă de Biserică şi poporul ei, omul ce odihneşte, cum spunea Apostolul Pavel ucenicului său, Timotei, care aduce pace, echilibru şi înnoire duhovnicească”, a spus pr. Claudiu Nechita.
Din partea autorităților locale și centrale, mesaje de felicitare au transmis secretarul de stat pentru Culte, Ciprian-Vasile Olinici, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, și viceprimarul Zalăului, Călin Cristian Forț. Din partea Consiliului Județean Sălaj, președintele Dinu Iancu-Sălăjanu i-a oferit Preasfinției Sale distincția „Porta Praetoria”.
„Porniţi astăzi pe un drum al reconfigurării şi reaşezării vieţii eparhiale, un drum al schimbărilor şi înnoirilor. Tinereţea, erudiţia, experienţa în misiunea socială vă sunt însoţitori consistenţi în acest nou început. Este un timp al speranţei şi al vindecării pentru preoţii şi credincioşii de aici şi sunteţi chemat să fiţi omul şi slujitorul acestei speranţe”, a spus Ciprian-Vasile Olinici.
La finalul ceremoniei, Episcopul Benedict al Sălajului i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra sa, precum și tuturor celor care au contribuit la formarea sa duhovnicească și intelectuală. Ierarhul a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Părintelui Mitropolit Andrei, ierarhilor prezenți, familiei, ostenitorilor și colaboratorilor din Arhiepiscopia Clujului, oficialităților și tuturor celor care au participat la eveniment, precum și clerului și credincioșilor din Sălaj, cărora le-a spus că își dorește să fie în mijlocul lor la slujbe, în vizite și cu alte prilejuri, adăugând că „îmi doresc să vă cunosc îndeaproape, dar și să mă cunoașteți, și să ne bucurăm unii de alții, lucrând împreună”.
„Cred cu tărie că orice început bun se pune în Liturghie, de aceea voi încerca să fiu, mai întâi, slujitor dedicat, în Catedrala Episcopală și în celelalte biserici de enorie și mănăstiri din eparhie, dorind o întâlnire reală și personală cu preoții, monahii și credincioșii din aceste comunități. Mă voi strădui să încurajez lucrarea catehetică la nivel de parohii, dar și să susțin, pe cât posibil, organizarea de activități culturale. Buna funcționare a Liceului Teologic «Sfântul Nicolae» din Zalău va însemna o prioritate a misiunii mele, la care se adaugă grija față de profesorii de Religie, disciplină esențială pentru formarea religioasă a generației tinere. În același cadru, prezența mea în Facultatea de Teologie de la Cluj va asigura și legătura cu tinerii teologi din această zonă, pe care ni-i dorim preoți buni la vremea potrivită în eparhia noastră. Un loc special îl voi oferi pastorației tinerilor, nu foarte mulți rămași în orașele mici sau la sate, însă cu nădejdea că se vor întoarce cândva. Lucrarea filantropică va fi de maxim interes pentru lucrarea mea misionară, înțelegând nevoile multe și urgente ale diverselor categorii sociale, dar și exigența participării Bisericii la îmbunătățirea calității vieții”, a încheiat Episcopul Sălajului.
La eveniment au participat numeroși credincioși, clerici, oficialități militare și civile, oameni de cultură, reprezentanți ai cultelor religioase, ai mediului academic și oaspeți din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba (ținutul natal al ierarhului), dar și din alte părți ale țării.
„Mulțumesc acum tuturor celor care ați participat la această sărbătoare frumoasă, din eparhia noastră – preoți, credincioși, autorități, oaspeți din Cluj sau din Bistrița-Năsăud, din Alba, dar și din alte părți. Îl rog pe Dumnezeu să vă răsplătească dragostea cu binecuvântarea Sa. Având conștiința că sunt însoțit și ocrotit de Sfinții Cuvioși Benedict de Nursia și Isaac Sirul, la care se adaugă Sfântul Preot Liviu-Galaction de la Cluj, «martir pentru ora de Religie», și Sfântul Cuvios Dometie, «apostolul moților» de la Râmeț, pornesc din nou la drum, cerându-vă tuturor rugăciunea pentru mine”, a încheiat Episcopul Sălajului.
Scurtă biografie
S-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara Vesa (dascăl de școală primară), primind la botez numele Valentin-Cosmin. Este cel de-al doilea copil al familiei, mai având un frate, pe nume Marius-Ioan, inginer de profesie.
Educație și formare
Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală. Între anii 1999-2004 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simeon Ștefan” din Alba Iulia. În perioada 2004-2008 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, iar în anul 2010 a absolvit un master, în Teologie Ortodoxă Sistematică, în cadrul aceleiași facultăți.
În perioada 2009-2011 a urmat studii superioare de specialitate la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveția, iar între anii 2011-2012 la Institutul Teologic „Sant’ Antonio Dottore” din Padova, Italia. Concomitent, între anii 2010-2013 a urmat studii universitare de doctorat la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia (2010-2011), fiind transferat la Școala Doctorală de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2012-2013), unde a și obținut titlul de doctor în Teologie, la disciplina Spiritualitate Ortodoxă, cu titlul lucrării: „Cunoaşterea lui Dumnezeu la Sfântul Isaac Sirul. Itinerariul spiritual de la «dreptatea ascetică» la «dragostea duhovnicească»”, sub îndrumarea Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, titularul catedrei de Spiritualitate Ortodoxă de la facultatea clujeană.
Urmează un al doilea doctorat, în studii istorice și istorico-religioase, în perioada 2012-2016, la Universitatea din Padova, Italia.
În perioada 2012-2020 a deținut funcția de secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Activitate didactică
Din anul 2014 este cadru universitar la catedra de Spiritualitate Ortodoxă a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (2014-2016 – asistent universitar, 2016-2021 – lector universitar, iar din iulie 2021 până în prezent este conferențiar universitar, precum și conducător de doctorat). În prezent, predă și un workshop / curs facultativ de Limbă și literatură siriacă, cu scopul de a dobândi studenții o mai bună familiarizare cu literatura patristică a acestei tradiții, analizată în context istoric și cultural-lingvistic. Din anul 2013 este membru al Asociației Siriaciștilor din Italia.
Este un bun cunoscător al limbilor clasice (siriacă, greacă și latină), dar şi al principalelor limbi de circulaţie internaţională (engleză, franceză și italiană).
Este autorul a numeroase cărți, articole și studii de specialitate (în special de cultură și spiritualitate siriacă) publicate în reviste recunoscute național și internațional. Participă la numeroase simpozioane și conferințe duhovnicești atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, este colaborator permanent al Revistei Renașterea, precum și al postului de Radio Renașterea.
Monahismul și intrarea în cler
În data de 17 ianuarie 2015 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Nicula, primind numele Benedict, avându-l drept ocrotitor spiritual pe Sfântul Cuvios Benedict de Nursia, supranumit patriarhul monahilor din Apus, ocrotitorul tinerilor studioși, sărbătorit la data de 14 martie. Naș de călugărie i-a fost arhimandritul Teofil Roman, actualmente arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
La data de 24 ianuarie 2015 a fost hirotonit ierodiacon, iar în data de 30 ianuarie, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. La 1 ianuarie 2016 a fost hirotesit protosinghel. La sărbătoarea Nașterii Domnului din anul 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de arhimandrit. La data de 2 decembrie 2018 a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici.
Arhieria
În ziua de 13 februarie 2020, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titulatura „Bistrițeanul”, fiind hirotonit întru arhiereu, în data de 23 februarie 2020, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Cinci ani mai târziu, pe 27 martie 2025, în ședința de lucru a Sfântului Sinod, a fost ales în demnitatea de Episcop al Sălajului, iar ceremonia oficială de întronizare a avut loc în Duminica a V-a din Postul Mare, 6 aprilie 2025, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Zalău. A fost instalat de Mitropolitul Andrei al Clujului, în prezența unui sobor numeros de ierarhi, preoți și diaconi, precum și a oficialităților civile și militare și a mii de credincioși.
În prezent, este cel mai tânăr ierarh din Biserica Ortodoxă Română.
Un proiect de suflet
Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în calitate de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Preasfințitul Părinte Benedict a fost președintele Asociației „Sfântul Nectarie” a Arhiepiscopiei Clujului, asociație care se ocupă de Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca și de construirea viitorului Centru de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”. Astfel, Preasfinția Sa a coordonat lucrările de edificare a Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din localitatea clujeană Sânnicoară, un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care va asista, în mod gratuit, copiii cu boli cronice progresive, în diferite stadii ale bolii.
În prezent, edificiul este construit și acoperit, fiind în etapa de tencuire. Până acum s-a realizat compartimentarea demisolului, parterului, etajului 1 și mansardei. Demisolul va cuprinde capela cu hramul „Sfântul Hristofor”, cabinetele medicale și recepția, la parter vor funcționa saloanele, camera de stimulare senzorială și alte spații de tratament, iar la etajul 1 și la mansardă vor fi, de asemenea, saloane și alte spații necesare.
Catedrala Episcopală din Zalău
Ridicarea Complexului cultural-spiritual „Sfânta Vinere” din Zalău, din care face parte și biserica cu hramul „Înălțarea Domnului”, prima Catedrală Episcopală a Sălajului, a început imediat după Revoluția din anul 1989, mai precis în vara anului 1990. Din punct de vedere arhitectural, intrarea în catedrală se face pe sub un Obelisc închinat eroilor neamului, care se înalță spre cer până la 50 m. În vârful obeliscului a fost montat un clopot ce cântărește 3.000 kg, pe care sunt scrise cuvintele: „Deum laudo, vivos homines voco, mortuos plango, fulgura frango”.
Lăcașul de cult este construit în formă de cruce greacă înscrisă, cu laturi egale și dimensiuni de 36 m în lungime, lățime și înălțime. La demisolul catedralei se află un paraclis de iarnă și spații muzeale ce vor adăposti, în viitor, peste 2.000 de cărți bisericești vechi și sute de icoane, incluse în Patrimoniul Cultural Național. În interior, catedrala închinată eroilor neamului este împodobită cu pictură, iar în mijlocul bisericii străjuiește un policandru din bronz, cu înălțimea de 7 m, lățimea de 4 m, având 360 de becuri și o greutate de 1.780 kg.
În 2008, după înființarea Episcopiei Sălajului, biserica a fost ridicată la rangul de Catedrală Episcopală.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa, Florin Ghetea și Darius Echim / Mitropolia Clujului