Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat joi, 21 iulie 2022, la un eveniment comemorativ dedicat istoricului Vasile Lechinţan, intitulat „În eternitate cu… Transilvania din cuvinte”.
Evenimentul a avut loc în localitatea natală a istoricului, Silivașu de Câmpie, fiind organizat de Primăria şi Consiliul Local Silivaşu de Câmpie, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud și Centrul Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Manifestarea a debutat la ora 12:00, la Biserica Ortodoxă din localitate, unde Mitropolitul Andrei, împreună cu un sobor de preoţi, a săvârşit slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Vasile Lechințan, în prezența a numeroși scriitori, istorici, cercetători și artiști.
De la ora 13:00, la Căminul Cultural din Silivașu de Câmpie, a avut loc un colocviu, în cadrul căruia au fost lansate două cărţi în care Vasile Lechinţan este coautor. De asemenea, a fost lansată și cartea „Amintiri din vremuri de odinioară”, fiind prezent directorul Editurii Grinta, Gabriel Cojocaru.
Printre cei prezenți s-au numărat criticul literar Ioan Cristofor, istoricul Ioan Lăcătuşu, împreună cu o delegaţie de la Harghita, Nicolae Băciuţ – directorul Direcţiei pentru Cultură Mureş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud – Camelia Tabără, managerul Centrul Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud – Alexandru Pugna, Menuţ Maximinian – preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, artista Cornelia Ardelean Archiudean și alții.
De asemenea, din partea Societăţii „Avram Iancu” de la Cluj, unde Vasile Lechinţan a fost secretar şi vicepreşedinte, a fost prezent preşedintele Tiberiu Groza, iar din partea ASTREI Cluj: Mircea Popa și Maria Vaida, conform directorului Ziarului Răsunetul, Menuţ Maximinian.
La inițiativa primarului comunei Silivașu de Câmpie, Ioan Cămărăşan, în cadrul evenimentului, Vasile Lechințan a primit, post-mortem, titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei Silivașu de Câmpie”, iar strada pe care este situată casa natală a primit numele „Vasile Lechinţan”.
Istoricul Vasile Lechințan a fost cercetător, arhivist, publicist, scriitor, un mare patriot și membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Cluj-Napoca. A trecut la Domnul în luna iulie 2021.
Foto credit: Ziarul Răsunetul