La Praznicul Bunei Vestiri, joi, 25 martie 2021, se împlinesc zece ani de când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost întronizat ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Cu acest prilej, marți, 23 martie 2021, de la ora 18.00, în aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, va avea loc evenimentul omagial intitulat „Mitropolitul Andrei, un deceniu de slujire la Cluj”.
Vor lua cuvântul:
- PS Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului;
- Acad. Emil Burzo, președinte onorific al filialei Cluj-Napoca a Academiei Române;
- Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Seara va fi înfrumusețată de un recital al cvartetului coral mixt Synavlia.
Evenimentul va fi transmis online pe canalele media Radio Renașterea și ale partenerilor, precum și pe pagina Mitropoliei Clujului.
Scurtă biografie
În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, din anul 2012, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.
Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar. În toamna anului 2013, la numeroasele ctitorii ale Înaltpreafinției Sale, se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; iar în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi.
În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădiniță. De asemenea, un alt proiect important al Mitropolitului Clujului este deschiderea, în viitorul apropiat, la Bistrița, a unei școli ortodoxe, cu cantină socială.
Biografia detaliată a Mitropolitului Andrei poate fi consultată AICI