În Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului), 19 decembrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din incinta Spitalului Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei, județul Sălaj.
Cu acest prilej, Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop (fiu al parohiei), starețul Mănăstirii Pantocrator din Beclean, protosinghelul Luca Gheberta, inspectorul adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, pr. prof. Cosmin Porcar, preotul paroh Petru-Mircea Pop și preotul Dumitru Blaga (Parohia Bădăcin).
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Gătește-te, Betleeme!”. Vorbindu-le credincioșilor prezenți despre așteptarea Nașterii Domnului, ierarhul a spus că fără osteneală nu există bucurie.
Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea. La chinonic, corul parohiei, dirijat de preoteasa Maria Pop, a interpretat mai multe colinde tradiționale.
La final Liturghiei, Cvartetul Synavlia împreună cu arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop au susținut un concert de colinde.
De asemenea, preotul paroh Petru-Mircea Pop a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și colindătorilor și tuturor celor prezenți.
Scurt istoric
Începând cu anul 1991, în incinta Spitalului Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei a început să funcționeze o capelă de rugăciune.
În luna noiembrie 2006, pr. Petru-Mircea Pop a fost numit preot pe seama capelei Spitalului Orășenesc. Astfel, în anul 2008, acesta a început demersurile pentru construirea unei biserici de lemn în curtea spitalului.
Piatra de temelie a lăcașului de cult, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”, a fost pusă în data de 2 martie 2008, de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, iar un am mai târziu, în data de 20 septembrie 2009, biserica a fost târnosită tot de PS Părinte Petroniu.
Biserica are o înălțime de aproximativ 25 m și a fost construită în stil maramureșan, din lemn de brad, iar tălpile și pridvorul bisericii – din lemn de stejar, fiind acoperită cu șindrilă. Lucrările au fost realizate de o echipă de 10 meșteri populari din Desești, județul Maramureș.
Mai multe fotografii AICI
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Foto credit: Ionuț Chifa