Sărbătoare aleasă a fost duminică, 14 august 2016, în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului și la Catedrala Mitropolitană din centrul Clujului. Sfânta Liturghie a fost oficiată, cu o zi înainte de hramul catedralei, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului și de Preasfințitul Ignatie, Arhiereul Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.
Zecile de credincioși ce au participat la slujbă au primit nu doar binecuvântarea celor doi ierarhi, ci și câteva îndemnuri duhovnicești din partea Preasfințitului Episcop Ignatie, care le-a explicat cum poate pustiul sufletului uni om să devină loc în care Dumnezeu să sălășluiască.
Un prim pas a spus Preasfinția Sa este prezența și simțirea Harului lui Dumnezeu care ne ajută pe fiecare dintre noi să conștientizăm starea noastră lăuntrică:
Această transformare a pustiului sufletelui nostru într-un loc de mare ospăț în care vine Dumnezeu, începe cu simțirea harului, cu simțirea milei lui Dumnezeu, care întotdeauna este atât de generos cu fiecare dintre noi. Oricât de păcătoși am fi Dumnezeu nu-și întoarce Fața Sa de la noi. Rămâne statornic în dragostea Sa oricât am fi noi de netrebnici. Oricât ne-am revolta, oricât am avea noi momentele de răfuială interioară cu El, Dumnezeu rămâne statornic.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră Psalmodia Transylvanica condus de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie din Cluj-Napoca.
La finalul Sfintei Liturghii ÎPS Andrei i-a premiat pe elevii clujeni care au obținut nota 10 la evaluarea națională și la examenul de bacalaureat.
Slujbele de hram vor continua la Catedrala Mitropolitană în această seară, când de la ora 18:00, va fi oficiată slujba Privegherii, în cadrul căreia se va cânta Prohodul Maicii Domnului. La finalul slujbei, preoții și credincioşii, cu făclii în mână și purtând epitaful Maicii Domnului, în cântări de laudă, vor merge în procesiune în jurul catedralei. Mâine, în ziua praznicului, la ora 8:30, va începe Slujba Acatistului Adormirii Maicii Domnului, după care se vor citi Ceasurile, iar de la ora 10:00 se va săvârşi Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi.
Autor: Andreea Pâgleșan, Radio Renașterea