Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a aniversat în Duminica a 31-a după Rusalii, 24 ianuarie 2021, împlinirea vârstei de 72 de ani. Ierarhul și-a sărbătorit ziua de naștere prin rugăciune și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate.
Cu acest prilej, de la ora 10:00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial, protopopi din cuprinsul Arhiepiscopiei, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu și slujitori ai Catedralei Mitropolitane.
După citirea pericopei evanghelice, pornind de la pilda vindecării orbului din Ierihon, Preasfințitul Părinte Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură. Ierarhul a precizat că orbul din Evanghelie avea o simplitate a vederii duhovnicești și i-a îndemnat pe cei prezenți să-L vadă pe Dumnezeu cu simplitatea inimii lor.
„Să avem simplitatea (curăția) vederii, ca să putem surprinde esența lucrurilor, ceea ce este în miezul vieții unui om, iar nu cele care țin de accident, care nu-l definesc.”
În finalul cuvântului său, Părintele Episcop Ignatie i-a urat la mulți ani Părintelui Mitropolit Andrei:
„Părintele Rafail Noica a spus odată, într-o conferință, la Cluj, un gând frumos: «eu m-am născut la douăzeci de ani, atunci când l-am întâlnit pe părintele Sofronie Saharov».
Și eu m-am născut atunci când l-am întâlnit pe Mitropolitul Andrei. Nu am reușit încă să învăț discreția și libertatea pe care o simți în preajma sa”.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei a hirotonit întru diacon pe lect. univ. dr. Paul Siladi, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, la Catedra de Misiologie. Noul diacon este și redactor la Radio Renașterea, din anul 2005 până în prezent, iar în perioada 2012-2019 a ocupat funcția de director al postului de radio.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.
La finalul Sfintei Liturghii, cu prilejul aniversării zilei de naștere a ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a transmis chiriarhului urările din partea clerului şi a credincioşilor încredințați spre păstorire. Totodată, în semn de prețuire și respect, Episcopul-vicar i-a oferit un aranjament floral.
„Ziua de 24 ianuarie are o semnificație aparte atât la nivel național, cât și la nivel local. În ambele cazuri, această zi stă sub spectrul unității, și cred că una din lucrările de seamă ale Părintelui Mitropolit Andrei este duhul unității. Prin prisma acestui duh al unității, Înaltpreasfinția Sa știe, potrivit darului pe care îl primește fiecare de la Dumnezeu, să-l așeze la locul potrivit în așa fel încât totul să funcționeze ca un organism, ca un trup al Bisericii, pentru că această realitate este Biserca în care noi ne desfășurăm lucrarea. Așadar, la acest moment aniversar, îl cinstim pe Părintele Mitropolit Andrei ca om al unității, ca pe omul care ne adună laolată și ne dă bucurie”, a afirmat Episcopul Benedict.
Momentul festiv s-a încheiat cu un polihroniu. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile, precum și tuturor celor prezenți.
„Întâi de toate, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul vieții. Mi-aduc aminte, cu pioșenie, de părinții plecați în eternitate, Andrei și Elena, precum și de toți cei ce pe calea vieții, într-un fel sau în altul, m-au ajutat să fac misiune: Arhiepiscopul Teofil, care m-a hirotonit diacon și preot; Mitropolitul Antonie, care m-a hirotonit episcop, apoi și alți ierarhi care au venit în tangență cu mine ( Înaltpreasfințitul Iustinian, Preasfințitul Ioan, Preasfințitul Emilian), precum și frățiile voastre, cei mulți, care ne însoțiți în rugăciunile noastre. Să vă dea Dumnezeu sănătate! Tuturor vă suntem recunoscători pentru urare!”
La slujbă au participat numeroși credincioși clujeni, oficialități locale, oameni de cultură și reprezentanți ai instituțiilor clujene. Mulți au asistat la Sfânta Liturghie în fața Catedralei din Piața Avram Iancu. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă. De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul a citit rugăciunea pentru încetarea pandemiei de coronavirus și s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Scurtă biografie
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus (judeţul Maramureş), din părinţii Andrei şi Elena, ca primul dintre cei trei copii (urmat de un frate, astăzi inginer în Sibiu şi de o soră, astăzi preoteasă-învăţătoare în Maramureş).
În 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.
În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.
În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.
Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar. În toamna anului 2013, la numeroasele ctitorii ale Înaltpreafinției Sale, se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; iar în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi.
În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădiniță. De asemenea, un alt proiect important al Mitropolitului Clujului este deschiderea, în viitorul apropiat, la Bistrița, a unei școli ortodoxe, cu cantină socială.
Citește și Mitropolitul Andrei împlinește 72 de ani | Aniversare
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului