În perioada 08-12 septembrie 2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca are loc Conferința internațională „Misiune pentru demnitatea umană – Provocări din interiorul și din afara regiunii Mării Negre”. La eveniment participă peste 100 de participanți, din peste 30 de țări de pe patru continente: Europa, America, Africa și Asia. Conferința se va desfășura de-a lungul a patru zile, urmând a fi susținute în jur de 50 de prezentări, grupate în opt sesiuni tematice.
Ceremonia de deschidere a avut loc vineri, 8 septembrie, de la ora 17:00, în Aula Facultății, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a prorectorului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, prof. Olga Lukács de la Institutul Star UBB Cluj-Napoca, decan al Facultății de Teologie Reformată și Muzică, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și prof. Norbert Hintersteiner, reprezentant al Asociației Internațională pentru Studii de Misiune (IAMS) la nivel mondial, organizatoare a întâlnirii.
Moderatorii ceremoniei, pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, președinte IAMS și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, regiunea Europa, și Clara-Antonia Csiszar, cadru didactic la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Cluj-Napoca și la Universitatea Privată Catolică din Linz, Austria, au adresat un cuvânt de bun venit, după care a fost prezentat un scurt istoric al Asociației. Totodată, au fost subliniate câteva aspecte legate de tema conferinței.
Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a urat venit participanților și a adresat câteva îndemnuri duhovnicești.
„Bun venit la Cluj-Napoca și Dumnezeu să binecuvânteze această întâlnire, ca să fie de folos”, a spus ierarhul, arătând că cei care Îl iubesc pe Domnul Iisus Hristos se luptă pentru dreptate și demnitate”.
„Misiunea făcută de dumneavoastră pentru demnitatea umană ar fi tare eficientă, dacă am fi una, așa cum ne îndeamnă Mântuitorul. Dezbinarea este de la cel rău, iar unitatea de la Iisus Hristos. Noi ne străduim să refacem unitatea și acest gând vreau să vi-l pun la inimă, atât cât puteți, să vă luptați pentru unitate. Să refacem unitatea creștină!”, a spus în încheiere Mitropolitul Clujului.
După ce au luat cuvântul toți cei din prezidiu, deschiderea oficială s-a încheiat cu un concert la orgă, susținut de Noémi Miklós de la Facultatea de Teologie Reformată din Cluj-Napoca. Recitalul a cuprins piese aparținând compozitorilor Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, printre alții.
Conferința, organizată de Asociația Internațională pentru Studii de Misiune (IAMS), regiunea Europa, președinte pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, în colaborare cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Institutul Star UBB Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Centrul de Studii Ecumenice și Inter-Religioase, Centrul de Misiune și Studii Nomocanonice, Școala Doctorală Religie-Cultură-Societate, se va desfășura, în paralel, în mai multe săli din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, str. Episcop Nicolae Ivan, f.n.
În cadrul manifestării, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, vor fi prezentate participanților o parte dintre tradițiile și obiceiurile clujene, de Grupul tradițional al sătenilor din Negreni, jud. Cluj, coordonatori prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu. Evenimentul se va desfășura luni, 11 septembrie, de la ora 18:30, în Aula Facultății.
De asemenea, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, prin Departamentul de Studii Iconografice al Centrului de Studii Misionare și Nomocanonice și Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România în colaborare cu Asociația Imago et Similitudo, organizează expoziția “Demnitatea Umană”. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 09 septembrie 2023, de la ora 16:00. Vor expune membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, împreună cu studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Specializarea Artă Sacră.
Expoziția va avea loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, strada Episcop Nicolae Ivan, F.N., în spațiile expoziționale Ermineia, etajul I și Imago, etajul al II-lea.
„Conferința va explora modul în care regiunea Mării Negre nu este doar o axă geopolitică, ci și o axă misionară și teologică, a cărei importanță strategică, deși în creștere, nu a fost încă studiată în profunzime. Întreprinderile misionare ale tradițiilor creștine sau ale altor tradiții de credință, fie că au apărut în regiune, fie că au venit din alte părți, au modelat societățile și au fost cruciale pentru formarea identității”, arată președintele Asociației Internaționale pentru Studii de Misiune (IAMS), regiunea Europa, pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea.
Programul și alte informații ale conferinței se pot consulta AICI: https://iams2023.orth.ro/program/
Mai multe fotografii AICI
Autor: Grigore Sâmboan / Radio Renașterea
Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului