La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în Vinerea Mare, 3 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Denia Prohodului Domnului.
Din sobor au făcut parte slujitorii Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.
Slujba Prohodului a fost cântată alternativ de soborul de preoți și diaconi, în frunte cu Mitropolitul Andrei, alături de Corul Catedralei – dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, cântăreții stranei Catedralei și credincioșii prezenți, ţinând în mâini lumânări aprinse.
La finalul deniei, Înaltpresfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța catehetică a Deniilor.
Slujba s-a încheiat cu procesiunea de înconjurare a Catedralei Mitropolitane cu Sfântul Epitaf, care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului. În cadrul procesiunii au fost făcute patru opriri și la fiecare oprire a fost rostită o ectenie.
La finalul procesiunii, la intrarea în lăcașul de cult, credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, iar Părintele Mitropolit Andrei i-a miruit și binecuvântat pe toți. Apoi, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă a Altarului, cântându-se troparul „Iosif cel cu bun chip…”. Sfântul Epitaf înseamnă acoperământ de mormânt, aceasta fiind semnificația în limba greacă a Epitafului. Deci, trecerea pe sub Sfântul Epitaf se face „pentru a arăta că cei prezenți participă la suferințele și la moartea lui Hristos, trecând prin mormântul Mântuitorului pentru a învia împreună cu El”.
Denia Prohodului Domnului cuprinde o serie de cântări sau imne, împărțite în trei stări, inegale ca număr de strofe, cântate și de credincioși. Aceste cântări exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. Această slujbă este Utrenia din Sâmbăta Mare, care se oficiază vineri seara.
Sfânta Lumină
Sfânta Lumină de la Ierusalim, adusă în țară de o delegație a Patriarhiei Române, va ajunge și anul acesta la Cluj-Napoca, sâmbătă, 4 mai, în jurul orei 21:00, pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din municipiu, unde va fi întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Ierarhul va împărți Sfânta Lumină delegațiilor din cele nouă protopopiate ale Eparhiei, precum și tuturor celor prezenți.
Lumina Sfântă va fi oferită credincioșilor la Slujba Învierii Domnului, începând cu ora 00.00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, precum și la parohiile din întreaga Arhiepiscopie.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului